Računalništvo, telefonija
05.09.2011 05:43
Posodobljeno 10 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Nova Zelandija se je z novo protipiratsko zakonodajo vrnila v srednji vek

Nova Zelandija si na račun spletnega piratstva obeta precejšen priliv svežega denarja v državno blagajno!
Nova Zelandija si na račun spletnega piratstva obeta precejšen priliv svežega denarja v državno blagajno!

Nova Zelandija je s sprejemom novega protipiratskega zakona dokazala, da ni več sodobna pravna država in da pravzaprav sodi v srednji vek. Dežela dolgega belega oblaka je namreč sprejela zakon, ki je neusmiljen do »vsakogar«, ki je zaloten pri nelegalnem prenašanju avtorskih vsebin. Spletnim piratom dejansko grozi kazen do preračunanih 10.500 evrov in izklop dostopa do svetovnega spleta.

Ker so kršitelji avtorskih pravic v praksi zelo težko določljivi (en računalnik lahko uporablja več oseb), je Nova Zelandija v protipiratski zakon vključila določilo, ki s pravno državo nima prav nič skupnega. Kazen bo namreč doletela naročnika internetnega priključka, četudi za kršitev ni osebno odgovoren. To pomeni, da če bo na primer zaposleni na delovnem mestu nelegalno prenašal avtorsko zaščitene vsebine, bo delodajalec lahko zaradi tega ostal brez internetne povezave. Enako se bo zgodilo v primeru, da bo spletni pirat za nelegalne aktivnosti uporabljal prost dostop do svetovnega spleta v kavarni ali drugem javnem mestu.

In to še ni vse. Za kršitev protipiratske zakonodaje ne bodo odgovorne le fizične osebe in podjetja, temveč tudi javne ustanove, kot so šole, knjižnice, zdravstveni domovi, bolnišnice in podobno. Zaradi tega se mnogi v Novi Zelandiji že bojijo, da kmalu na vseh javnih mestih brezžični dostop do svetovnega spleta ne bo več mogoč. Naj za konec še dodamo, da novozelandska norost močno spominja na protipiratsko zakonodajo naše države. Pahorjeva vlada namreč želi z njo vse mlade zapreti zaradi spletnega piratstva. Pirate se bo kaznovalo celo z zaporom do treh let.


Prijavi napako v članku