Računalništvo, telefonija
08.11.2018 06:00
Posodobljeno 3 leta nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Nova številka revije: S pametnim domom na dolgi rok tudi varčujemo

Dobili smo pametne telefone, pametne ure, vrhunec vsega pa so pametni domovi. To so domovi s kopico pametnih naprav, ki o vas vedo več kot vi sami in se iz vaših dnevnih navad učijo naprave upravljati po vaših željah. Zveni neverjetno? Pa ni.
Nova številka revije: S pametnim domom na dolgi rok tudi varčujemo
Nova številka revije: S pametnim domom na dolgi rok tudi varčujemo

Pametni domovi so prihodnost, v naša življenja pa vstopajo že danes. Prinašajo več udobja in večjo varnost. Poznamo od pametne bele tehnike, zvočnikov, senčil, luči, prezračevanja, do pametnih vtičnic, kamer in še bi lahko naštevali. Poleg samih kamer celovit varnostni sistem lahko nudi še senzorje za dim, senzorje za primere razlitja vode, za temperaturo, vlago, pa tudi senzorje gibanja. S takšnim domom je na dolgi rok možno tudi privarčevati pri električni energiji, saj optimizira porabo in tako oklesti manj družinskega proračuna kot sicer.

Pametna tehnologija torej uporabnikom sporoča vrsto informacij o stanju domov, hkrati pa lahko stanovalci nadzorujejo vse povezane naprave, pogosto tudi kar preko aplikacije na mobilnem telefonu, tablici ali osebnem računalniku.

Pametni domovi spreminjajo dojemanje varnosti, udobja in same kakovosti življenja. Primerni so tako za tehnološke navdušence in družine, kot za starejše, saj je marsikatero opravilo v takšnem domu lažje oziroma ga dom opravi kar sam.

Vas zanima še, kaj vse bo omogočalo 5G orežje? V novi številki Računalniških novic pišemo, kako bomo lahko s to najnovejšo tehnologijo prenašali HD, UHD in 4K ter 8K videoposnetke v manj kot sekundi. Prav tako bo takšna hitrost prišla zelo prav pri uporabi virtualne resničnosti, samovozečih avtomobilov, kot tudi pri pametnih domovih in dostavi naročil z droni.


Več vsebin lahko preverite v sveži izdaji revije Računalniške novice, ki je že na voljo v vaši najljubši prodajalni časopisov in revij.

V tokratni številki revije Računalniške novice ne spreglejte tudi:

  • So Googlu šteta leta?
  • Kako bodo policisti ustavili avtomobil brez voznika
  • Na svetovni splet povezanih že več kot 4 milijarde ljudi

Prijavi napako v članku