Računalništvo, telefonija
08.04.2021 06:00

Deli z drugimi:

Share

Nova številka revije: Digitalizacija podatkov je ključ do uspeha

Podatki so najpomembnejši del vsake mobilne naprave ali računalnika. Ključnega pomena je, da so podatki, ki jih imamo v napravah, vedno dosegljivi, hkrati pa moramo poskrbeti tudi za njihovo varnost.

Kaj sploh so podatki? Kako jih shranjujemo, obdelujemo in pošiljamo? Kaj je oblačno shranjevanje? Nam lahko v prihodnosti zmanjka prostora? To so tehtna vprašanja, ki se pojavljajo na trgu hrambe podatkov. Podatki so informacije, prevedene v digitalno obliko, ki je primerna za hiter prenos med elektronskimi napravami. Katere so te oblike? Vsakodnevno se srečujemo s fotografijami, avdio in video formati ter ostalimi datotekami. Pod digitalno zunanjostjo se skrivajo binarne kode, ki skupaj tvorijo sklop podatkov. Do njih dostopamo preko shranjevalnih pogonov, med najbolj razširjenimi so zagotovo HDD in SSD diski, vse bolj pa uporabljamo oblačno shranjevanje, tako v industriji kot doma. Dober primer je elektronska pošta, kjer se pretaka ogromno število zaupnih podatkov, shranjenih na vašem računalniku in elektronskem strežniku.

Ste vedeli, da je bilo 90 % vseh podatkov ustvarjenih v zadnjih dveh letih? Skoraj 4 milijarde internetnih uporabnikov dnevno ustvari več kot 2,5 eksabajta podatkov. Če še niste slišali za to mersko enoto, 1 eksabajt je 1024 petabajtov, 1 petabajt pa je 1024 terabajtov. Za primerjavo, potrebovali bi kar milijon HDD diskov s kapaciteto enega terabajta, da bi dosegli en eksabajt. Kam shranimo takšno količino podatkov?

Google ima 15 strežniških kmetij, ki hranijo 10 eksabajtov podatkov, medtem ko je Facebook od leta 2012 shranil 100 petabajtov podatkov. Svetovna kapaciteta strežnikov je 1500 eksabajtov, najnovejše napovedi pa namigujejo, da bomo do leta 2025 presegli 160.000 eksabajtov. Večja podjetja, kot so Amazon, Google, Facebook in Tesla, načrtujejo širjenje svojih strežniških kmetij, kar predstavlja velik logistični zalogaj. Za postavitev tovrstnih kmetij potrebujejo ogromne posesti in še večjo količino električne energije. Na drugi strani lestvice pa imamo posameznike, ki poskušajo hrambo podatkov optimizirati oziroma stisniti v manjše shranjevalne medije.

Koliko RAM-a v resnici potrebujemo?

Za razliko od nekaterih drugih komponent, več RAM-a ne pomeni nujno tudi boljšo kvaliteto. Več RAM-a nikakor ne more škodovati, vendar pa velja enako kot pri pomnilniku – potrebujemo samo toliko RAM-a, kot ga dejansko uporabljamo. Nakup RAM-a, ki ga naprava sicer premore in ga ne uporabljamo, je zelo učinkovito zapravljen denar.

Aplikacije, ki jih uporabljamo, so pomembne za to, da ugotovimo, koliko RAM-a potrebujemo, vendar ima pomembno vlogo tudi operacijski sistem. Na primer, Windows 10 sam po sebi zavzame 2 GB RAM-a, medtem ko ga recimo Chrome OS potrebuje precej manj.

Pripravili smo nekaj nasvetov in priporočil glede prave količine RAM-a prenosnikov, namiznih računalnikov in tabličnih računalnikov.

Več vsebine lahko preverite v sveži izdaji revije Računalniške novice, ki je že na voljo v vaši najljubši prodajalni časopisov in revij.

V tokratni številki revije Računalniške novice ne spreglejte tudi:

  • Zakaj bi kupci prenosnikov morali resno razmisliti o Chromebooku?
  • Optična ali laserska miška: katera je prava za vas
  • Prvi prepogljivi telefon Xiaomi

Sledite nam tudi na družbenih omrežjih:

LinkedIn

Twitter

Facebook

Instagram

Naročite se na revijo Računalniške novice TUKAJ.

Vas zanima več iz te teme?
informacijska varnost GDPR varstvo podatkov

Prijavi napako v članku

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

VERACOMP d.o.o.

Dunajska cesta 159, 1000 Ljubljana, Tel: 01 292 76 50
Za nemoteno poslovanje potrebujete trdo in varno omrežno infrastrukturo. Podjetja brez vzpostavljene trdne infrastrukture pogosteje trpijo zaradi slabe uporabniške izkušnje za zaposlene ... Več
Zlati partner

RITTAL d.o.o.

Letališka cesta 16, 1000 Ljubljana, Tel: 01 546 63 70
Rittal spodbuja inovacije in živi svoje vrednote To je Rittal. Globalni igralec, vodilni inovator, družinsko podjetje in zgleden delodajalec. Rittal zgodba Prihodnost Rittala se je ... Več
Zlati partner

TELEMACH d.o.o.

Brnčičeva ulica 49a, 1231 Ljubljana Črnuče, Tel: 070 700 700
Telemach je eno glavnih telekomunikacijskih podjetij v Sloveniji in hkrati najhitreje rastoči mobilni operater v državi. Uporabnikom ponuja napredne televizijske storitve v ločljivostih ... Več
Diamantni partner

ADM ADRIA d.o.o.

Prvomajska ulica 17, 3000 Celje, Tel: 05 925 19 55
O nas Večina podjetij se ustanavlja zaradi poslovne ideje, prodajnega koncepta ali pa zaradi potrebe po formaliziranju opravljanja poslovnih aktivnosti. Na primeru družbe ADM-Adria, ... Več