Računalništvo, telefonija
29.07.2010 07:30
Posodobljeno 11 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Nova nevarna luknja v operacijskih sistemih Microsoft Windows

Priznani svetovni proizvajalec varnostnih rešitev, Panda Security, opozarja na novo pomanjkljivost operacijskih sistemov Microsoft Windows, ki bi lahko napadalcem omogočila, da na okuženih računalnikih poženejo škodljivo kodo in prevzamejo nadzor nad računalniki. Ker popravki še niso na voljo, laboratoriji PandaLabs uporabnikom svetujejo izjemno previdnost pri delu z računalnikom.
Nova nevarna luknja v operacijskih sistemih Microsoft Windows
Nova nevarna luknja v operacijskih sistemih Microsoft Windows

Strokovnjaki iz varnostnih laboratorijev PandaLabs uporabnike svarijo pred novo luknjo v operacijskih sistemih Microsoft Windows (https://www.microsoft.com/technet/security/advisory/2286198.mspx), ki napadalcem omogoča, da s pomočjo bližnjic v operacijskem sistemu poženejo škodljivo programsko kodo.

“Pravzaprav ne le za ranljivost operacijskega sistema, temveč za staro funkcijo operacijskega sistema, ki ob svojem razvoju ni bila deležna posebne varnostne obravnave. Gre vsekakor za pravo grožnjo, saj smo lahko prepričani, da bodo hekerji zelo hitro razvili škodljive kode, ki bodo omenjeno pomanjkljivost lahko izkoristile za okužbe računalnikov, tudi prevzem popolnega nadzora in krajo podatkov. Ranljivi so vsi operacijski sistemi Microsoft Windows, tudi tisti, za katere Microsoft ne nudi več uradne podpore,” je povedal tehnični direktor laboratorijev PandaLabs Luis Corrons.

Da bi se izognili masivnim okužbam računalnikov, v podjetju Panda Security uporabnikom svetujejo, naj spremljajo stanje posodobitev operacijskega sistema Microsoft Windows in posodobitev namestijo čim bo le-ta na voljo. Ker gre za veliko število operacijskih sistemov, popravkov ne gre pričakovati prav hitro, so pa pri Microsoftu uporabnikom že ponudili začasno aplikacijo (http://support.microsoft.com/kb/2286198#FixItForMe), ki poskrbi, da napadalec ranljivosti ne more izkoristiti. Stranski učinek omenjene aplikacije pa je morebitna izguba ikon nekaterih bližnjic. Strokovnjaki Panda Security uporabnikom vseeno priporočajo namestitev začasnega popravka, saj le-ta zagotavlja varno delo z računalnikom.

Članek je pripravljen v sodelovanju s partnerjem ANNI d.o.o.
Za več informacij so vam na voljo pri ANNI d.o.o.
Ob kontaktu povejte, da ste objavo zasledili v Računalniških novicah.

Želite biti obveščeni o novostih, ki jih pripravljamo s partnerjem ANNI d.o.o.? Vpišite svoj e-mail in se prijavite na BREZPLAČNE e-novice, od katerih se lahko kadarkoli odjavite.Prijavi napako v članku