Računalništvo, telefonija
05.08.2012 17:50

Deli z drugimi:

Share

Nova evropska zakonodaja zahteva avtomobile s sistemom za samodejno zaviranje v sili

Sistem za samodejno zaviranje v sili naj bi zmanjšal število prometnih nesreč za okoli 27 odstotkov.
Sistem za samodejno zaviranje v sili naj bi zmanjšal število prometnih nesreč za okoli 27 odstotkov.

Evropski parlament je v začetku junija sprejel resolucijo, ki od proizvajalcev avtomobilov zahteva, da morajo od leta 2015 naprej vse svoje izdelke opremljati z varnostnim sistemom eCall. Tu gre za namenski sistem, ki bo v primeru nesreče samodejno obvestil center za zaščito in reševanje. Da bi se število smrtnih žrtev še dodatno zmanjšalo, je Evropski parlament sprejel še resolucijo, ki od neodvisne organizacije Euro NCAP zahteva, da od leta 2014 naprej v oceno varnosti pri preskusnih trčenjih upoštevala tudi ali je avtomobil opremljen s sistemom za samodejno zaviranje v sili.

Pri sistemu za samodejno zaviranje v sili (ang. Autonomous Emergency Braking ali AEB) gre dejansko za to, da so v avtomobilu na voljo različni sistemi, ki samodejno zavirajo bodisi pri nižjih hitrostih (do 30 kilometrov na uro) bodisi pri višjih hitrostih in so običajno povezani z radarskimi tempomati. Če ti zaznajo oviro v smeri vožnje (pešec, stoječi avtomobil, tovor in podobno), poskrbijo, da se avtomobil pravočasno ustavi oziroma da je hitrost pri trčenju čim manjša. Danes najdemo na trgu le petino avtomobilov, ki so opremljeni s sistemom za samodejno zaviranje v sili. Evropski poslanci so prepričani, da se bo že leta 2014 pojavila bogata paleta avtomobilov, opremljenih s tem sistemom.

Če avtomobili ne bodo opremljeni s sistemom za samodejno zaviranje v sili, od neodvisne organizacije Euro NCAP namreč ne bodo prejeli petih zvezdic za varnost. To bo proizvajalce samodejno prisililo k vgradnji omejenega sistema, saj v nasprotnem primeru njihov marketing za nove modele avtomobilov ne bo učinkovit. Evropski poslanci so prepričani, da bo sistem za samodejno zaviranje v sili zmanjšal število prometnih nesreč za okoli 27 odstotkov. Pri organizaciji Euro NCAP so prepričani, da bodo napredni varnostni pripomočki do leta 2020 zmanjšali število prometnih nesreč za polovico. Upajmo, da bo temu dejansko tako tudi v praksi.


Prijavi napako v članku