Programska oprema
18.07.2006 14:48

Deli z drugimi:

Share

Nov vohun sliši na ime SafetyBar


Orodne vrstice velikokrat uporabnikom naredijo več škode kot koristi, zato velja biti pri njih uporabi in namestitvi zelo previden.

Panda Software opozarja na reklamni program imenovan ProtectionBar, ki želi prelisičiti uporabnike z nameščanjam lažnivih varnostnih programov na njihov računalnik. Ti programi obveščajo uporabnika o okuženosti njihovega računalnika z grožnjami, ki sploh ne obstajajo ali s kakšnimi navideznimi napakami. Na ta način prestrašijo uporabnika, tako da kupi licenco z namenom, da bi izbrisal domnevno odkrit virus. Cilj tega sistema s strani ustvarjalcev je zaslužiti na račun uporabnikov, in si zaslužek deliti skupaj z ustvarjalci ProtectionBar-a.

Takšen sistem za služenje denarja ni nič novega. Takšni domnevni antispyware programi, kot so RazeSpyware ali SpySheriff so bili odkriti že v preteklosti. Ti prijazno ponujajo čiščenje uporabnikovega računalnika od spyware-ov, ki sploh niso obstajali ali pa so bili nameščeni preko aplikacije same za skromno plačilo. Določena odkrita naključja in podobnosti v teh programih, vodijo k domnevi, da te aplikacije pripadajo istemu avtorju.

Kot je dejal Luis Corrons, direktor pandinih laboratorijev: “deskanje po internetu prinaša tveganje, da so uporabniki prelisičeni z raznimi aplikacijami, ki želijo uporabnika prepričati, v dobrohotnost njihovega namena in pripravljenost pomagati, ali pa jim celo grozijo češ, kako resne bodo posledice za njihov računalnik, če ne kupijo predlagane protivirusne rešitve… Kar v resnici počnejo je to, da se igrajo z uporabnikovim zaupanjem in skrbjo ter mu ponujajo izdelek, ki ne služi ničemur drugemu kot izdelek ki ga sicer kupujejo.” “Corrons dodaja : “Ko se uporabniki odločajo katero varnostno rešitev bodo namestili na svoj računalnik, ne bi smeli svoje odločitve sprejemati glede na grožnje in trike ampak glede na objektivna dejstva, kot so vključena tehnologija in ali se lahko spoprime z neznanimi virusi.”

Da bi pomagali čimveč uporabnikom da pregledajo in dezinficirajo svoje sisteme, Panda Software ponuja brezplačne, internetne anti-malware rešitev, Panda ActiveScan, ki zdaj odkriva tudi spyware-e. Ta je dostopen na http://www.activescan.com. Webmasterji, ki bi radi ActiveScan vključili na svojo internetno stran pa lahko dobijo HTML kodo, sedaj brezplačno na:
http://www.pandasoftware.com/partners/webmasters/


Prijavi napako v članku