Računalništvo, telefonija
15.11.2009 13:22
Posodobljeno 12 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Nov trojanski konj prazni bančne račune

Nov trojanski konj prazni bančne račune.
Nov trojanski konj prazni bančne račune.

Spletni kriminalci so začeli prežati na stranke podjetja Verizon in jim začeli pošiljati vsiljivo e-pošto, ki svari pred praznimi bančnimi računi in jim v ta namen ponuja tako imenovan “balance checker“, program namenjen pregledu bančnih plačil.

Sporočila, ki izgledajo kot da prihajajo od podjetja Verizon Wireless, so ponaredki; obljubljeni program pa je dejansko zlonamerni trojanski konj.

“Če zaženete orodje, ne bo dobro za vas, ne za vaš računalnik,” je dejal Nick Bilogorskiy, vodja protivirusnih raziskav podjetja Sonicwall. “Okužili se boste s trojanskim konjem, ki ga Sonicwall-ov lovilec virusov zazna pod imenom Regrun.”

Nepridipravi so sporočila začeli pošiljati včeraj okoli popoldneva, z njimi pa so kaj hitro preplavili internet. V nekaj urah so pri SonicWALL prestregli sporočila pri približno 16 odstotkih svojih strank. To pa pomeni približno 200.000 sporočil na uro, kar je nedvomno ogromno.

Žrtve, ki prenesejo programsko opremo, odprejo povratna vrata na svoj računalnik, preko katerih se lahko prenese še več škodljive kode iz Zbot botneta, ki je znan po kraji bančnih podatkov in praznjenju bančnih računov. Rezultat? Hiša na Karibih in lastno letalo. Nedavno je namreč ameriški Zvezni preiskovalni urad razkril, da so te vrste finančnih goljufij iz bančnih računov v ZDA odpihnile že preko 100 milijonov ameriških dolarjev.


Prijavi napako v članku