Računalništvo, telefonija
27.09.2011 13:24

Deli z drugimi:

Share

Nov napredek v piezoelektriki

Muratina touchpad plošča meri tudi količino pritiska.
Muratina touchpad plošča meri tudi količino pritiska.

Inženirjem podjetja Murata Manufactuing Co, je uspelo ustvariti piezoelektrični film visoke prozornosti in z visoko piezoelektrično konstantno, ki prav tako ne trpi zaradi piroelektričnega učinka. Glavna pomanjkljivost piroelektričnega učinka je namreč ta, da s piezoelektrični filmom, ki na ta učinek ni imun, ni mogoče zaznati upogibanja in zvijanja neodvisno od spremembe temperature. Novo vrsto piezoelektričnega filma, je Murata razvila v sodelovanju z Univerzo Kansai in družbo Mitsui Chemicals.

Nova generacija filmov tako omogoča nove možnosti uporabe. Muratini inženirji so v ta namen razvili poseben daljinski upravljalnik, ki so ga poimenovali Leaf Grip Remote Controller. Za razliko od običajnih daljinskih upravljalnikov s tipkami, ta za upravljanje uporablja zgolj upogibanje in zvijanje. V upravljavcu se nahajata dva piezoelektrična filma: eden odkriva upogibanje in drugi zvijanje. Leaf Grip upravljalnik se polni s pomočjo sončne energije, ki optimizira delovanje baterije.

Poleg omenjenega daljinca, je Murata omenjeno tehnologijo implementirala tudi v napravo, ki so jo poimenovali Touch Pressure Pad. To je na dotik občutljiva plošča, ki jo je mogoče povezati z računalnikom. Plošča zaznava vertikalno in horizontalno gibanje prsta kot običajni touchpad, hkrati pa meri tudi količino pritiska. Tako se lahko na primer slika poveča hitreje z močnejšim pritiskom, medtem ko s šibkejšim počasneje.

Čeprav se zdi, da lahko takšno tehnologijo že neka časa uporabljamo v tabličnih računalnikih, pa je treba spomniti, da je za podobne podvige potrebno uporabiti posebno pisalo in to prav zaradi izogibu piroelektričnem učinku. Murata bo svoje naprave prvič predstavila na japonskem sejmu elektronike CEATEC, ki bo potekal od 4 oktobra v prefekturi Chiba. Prodaja novih naprav bi se morala začeti že prihodnje leto.


Prijavi napako v članku