Telefoni
30.06.2013 14:51

Deli z drugimi:

Share

Nokia na račun superpoceni mobilnika 105 kuje bajne dobičke

Proizvodni stroški mobilnega telefona družine 105 se gibljejo le okoli preračunanih 11 evrov oziroma 4 evre manj od prodajne cene. Ker je trgovcem doslej uspelo prodati že na desetine milijonov novih mobilnikov, ne preseneča, da je Nokia na ta račun zaslužila že zajeten kup denarja.
Podjetje Nokia je dokazalo, da se da tudi s poceni mobilniki dobro zaslužiti!
Podjetje Nokia je dokazalo, da se da tudi s poceni mobilniki dobro zaslužiti!

Podjetje Nokia je pred dobrim mesecem dni pričelo s trženjem mobilnega telefona s tržno oznako 105, za katerega je potrebno v prosti prodaji odšteti le preračunanih 15 evrov. Novost je trenutno naprodaj le v državah v razvoju, kjer infrastruktura še ne omogoča širokopasovnega mobilnega interneta in ljudje nimajo denarja za zmogljivejše naprave. Čeprav se mobilnik Nokia 105 lahko bolj kot ne uporablja le za telefoniranje in pošiljanje kratkih sporočil SMS, je med uporabniki storitev mobilne telefonije izjemno priljubljen in gre v prodajo kot vroče žemljice.

Čeprav je maloprodajna cena mobilnika 105 ekstremno nizka, podjetje Nokia z njim kuje bajne zaslužke. Proizvodnja cena novosti, ki vključuje material, elektronske komponente in proizvodne stroške, namreč znaša zgolj preračunanih 11 evrov oziroma 4 evre manj od prodajne cene. Tudi če od razlike v ceni odštejemo še trgovske marže in provizije, so dobički finskega giganta z mobilnikom 105 izjemno visoki, saj so trgovci širom sveta doslej prodali že na desetine milijonov novih mobilnikov.

Tu velja še omeniti, da mobilni telefoni podjetja Nokia pri uporabnikih storitev mobilne telefonije vse bolj pridobivajo na priljubljenosti. Finskemu gigantu je namreč v prvem četrtletju letošnjega leta uspelo prodati 5,6 milijonov primerkov pametnih mobilnih telefonov družine Lumia, pol milijona naprav z operacijskim sistemom Symbian in kar slabih 56 milijonov »običajnih« mobilnikov.

Vas zanima več iz te teme?
Nokia telefoni

Prijavi napako v članku