Telefoni
24.10.2010 18:13
Posodobljeno 11 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Nokia C7 ima skrivnostni NFC čip

Nokia C7 ima skrivnostni NFC čip
Nokia C7 ima skrivnostni NFC čip

Nokia C7 je drugi v portfelju mobilnih naprav finskega podjetja, ki ga poganja operacijski sistem Symbian^3. Vgrajen ima brezžični čip kratkega dosega NFC (Near Field Communication), ki je trenutno še ne izkoriščen, a pri Nokiji še nočejo razkriti, zakaj je tam. Družba je najavila, da bodo več podrobnosti razkrili prav »kmalu«. Ne pozabimo, da je pametni telefon Nokia C7 na trg vstopil v septembru in prav zdaj nadaljuje svoj pohod po celem svetu. Nokia C7 ima 3,5-palčni AMOLED zaslon občutljiv na dotik, 8 MP kamero ter 8 GB notranjega pomnilnika. Nokia C7 se osredotoča predvsem na uporabnike zasvojene s socialnimi mrežami.

NFC je tehnologija oz. komunikacijski protokol, ki v osnovi omogoča izmenjavo podatkov med napravami, ki so dokaj blizu drug drugemu (približno 10 centimetrov) in od tod tudi ime. NFC čip je povsem preprost, sestavljen iz antene in žičnega ogrodja, ki se uporablja za induktivno napajanje. NFC napravam je potrebno zagotoviti tudi svoj prostor za software, ki se lahko shrani na SD kartico ali celo SIM kartico. Nekatere informacije iz podjetja pričajo o tem , da je NFC v Nokiji C7 vgrajen za podporo nadgradenj programske opreme, vendar pri tem nočejo povedati, za katere komponente.

Nokia je napovedala, da bo vse svoje pametne telefone od leta 2011 opremila z NFC sistemom. Iz tega je mogoče sklepati: “Vsi pametni modeli telefonov, ki se bodo pojavili na trgu v letu 2011, bodo opremljeni z NFC čipom.” Ampak Nokia C7 je že na trgu. Zamolčan NFC čip v tem modelu ima verjetno opraviti z nepopolno programsko opremo. Predpostavljamo lahko torej, da bo naslednje leto Nokia izdala nadgradnjo programske opreme, ki bo omogočila vključitev modula NFC.

Pri tem še vedno ostaja nerešeno vprašanje glede uporabe modula NFC. V teoriji bi lahko čip uporabljali za vse, od prenosa datotek, izmenjavo virtualnih vizitk ali sporočil do mobilnega plačevanja. No, do takrat pa raje počakajmo na uradno predstavitev.

Vas zanima več iz te teme?
Nokia telefoni

Prijavi napako v članku