Fotoaparati in kamere
17.09.2009 08:59
Posodobljeno 12 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Nikon v boju proti vzporednemu uvozu

Nikon
Nikon

Nikon

u je uspelo doseči pomembno zmago v boju proti nezakonitemu vzporednemu uvozu (sivem uvozu). Okrožno sodišče v Haagu je namreč 18. avgusta 2009 v pravdi proti različnim podjetjem iz skupine Crown, švicarski družbi Oderma in gospodu H. P. Ruitenbergu odločilo v korist Nikonu. Tožene stranke so namreč do nedavnega iz držav izven evropskega gospodarskega prostora (EGP) uvažale fotoaparate Nikon, ki niso bili namenjeni prodaji v Evropi, ter jih prodajale nizozemskim trgovinam, s čimer so kršile evropsko pravo blagovnih znamk.

Razsodba sodišča je pomembna ne le zato, ker je prepovedala nezakonit uvoz fotoaparatov Nikon prek različnih družb skupine Crown, družb OPX Media in Oderma, temveč tudi zaradi prepovedi gospodu Ruitenbergu, da na kakršen koli način sodeluje pri trgovini z nezakonito uvoženimi fotoaparati Nikon. To je pomembna zmaga za Nikon in druge stranke v boju proti nezakonitemu vzporednemu uvozu izdelkov.

Pravičen konkurenčni boj in transparentnost trgovine koristita tudi končnemu uporabniku. Fotoaparati, ki niso namenjeni evropskemu trgu, se pogosto dobavijo v pomanjkljivem in nepopolnem stanju, brez navodil za uporabo in/ali garancijske kartice, ali s poškodovano embalažo. Tako potrošniki kot trgovci cenijo visoko kakovost Nikonovega servisa in Nikonovo podporo nasploh. Nikon pa lahko stroške storitev krije le v primeru, če prodaja Nikonove izdelke na pravičnem trgu.

Vas zanima več iz te teme?
Nikon fotoaparati

Prijavi napako v članku