Operacijski sistemi
06.02.2012 11:52
Posodobljeno 9 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Nič več škodljivih aplikacij na portalu Android Market?

Uporabniki mobilnih naprav Android naj bi bili iz dneva v dan bolj varni pred škodljivimi programskimi kodami.
Uporabniki mobilnih naprav Android naj bi bili iz dneva v dan bolj varni pred škodljivimi programskimi kodami.

Mobilni operacijski sistem Android zaradi izjemne priljubljenosti postaja vse bolj zanimiv za pisce škodljivih programskih kod. Specialisti za informacijsko varnost so zato doslej na spletnem portalu Android Market odkrili že kopico aplikacij, okuženih s škodljivo programsko kodo. Ker je za letošnje leto predviden izjemen porast škodljivih programskih kod za Android, so se pri podjetju Google odločili, da v portal »vgradijo« varnostno rešitev Bouncer.

Inovativna varnostna rešitev samodejno pregleduje vse aplikacije za Android, ki so naložene na spletnem portalu Android Market. Ker se pregledovanje odvija »v ozadju«, delovanja novosti ne čutijo ne razvijalci programske opreme ne uporabniki. Varnostna rešitev Bouncer deluje na večih nivojih, s čimer naj bi bila izjemno učinkovita. Vsakokrat, ko je na portal Android Market naložena nova programska oprema, jo novost »analizira«, če je ta morda opremljena s kakšno poznano škodljivo programsko kodo.

Ker se vedno znova pojavljajo novi računalniški virusi, trojanski konji, računalniški črvi in druge škodljive programske kode za Android, varnostna rešitev Bouncer analizira tudi način delovanja aplikacij. Te primerja z delovanjem podobnih aplikacij. Poleg tega njihovo delovanje primerja še z aplikacijami, ki so v preteklosti uporabnikom mobilnih naprav Android že povzročale težave. Varnostna rešitev Bouncer za nameček preverja še nova uporabniška imena razvijalcev, z namenom, da bi ugotovila, ali gre morda za stare znance, ki so na Android Market že naložili škodljivo programje.

Strokovnjaki za informacijsko varnost so prepričani, da bo Google z nadaljnjim razvojem varnostne rešitve Bouncer znatno izboljšal varnost uporabnikov mobilnih naprav Android. Računalniški gigant zagotavlja, da se delovanje varnostne rešitve že sedaj pozna v praksi. V lanskem letu naj bi se z njeno pomočjo v drugi polovici leta število škodljivih aplikacij zmanjšalo za kar 40 odstotkov v primerjavi s prvo polovico leta 2011. Ni slabo, kaj ne?

Vas zanima več iz te teme?
Android operacijski sistem

Prijavi napako v članku