Računalništvo, telefonija
31.03.2014 12:51

Deli z drugimi:

Share

Ni kmetije brez računalnika

Grm Novo mesto – center biotehnike in turizma je skupaj s programsko hišo SAOP kmetom predstavil preprost model e-poslovanja, ki kmetijam omogoča tudi drugačen način trženja.
Kmetovanje ni administracija – kmetje potrebujejo enostavne rešitve za e-poslovanje
Kmetovanje ni administracija – kmetje potrebujejo enostavne rešitve za e-poslovanje

Uporaba poslovnih informacijskih sistemov na kmetijah se je še pred časom zdela znanstvena fantastika. Danes pa mnogi kmetje že uporabljajo spletni računovodski progam miniMAX za kmetije, s katerim na enostaven način vodijo poslovanje kmečkega gospodarstva in uresničujejo zahteve Zakona o davku na dodano vrednost in Zakona o dohodnini, ki je z ustanovitvijo kmetijskih gospodinjstev kmetom naložil vrsto dodatnih administrativnih del in oddajanja poročil.

V Centru biotehnike in turizma Grm Novo mesto so se zato odločili, da skupaj s podjetjem SAOP, nosilcem kmečkih gospodarstev, njihovim računovodjem in dijakom – bodočim kmetom, predstavijo dobre prakse e-poslovanja na kmetijah.

Tako so v prostorih Kmetijske šole Grm izvedli izobraževalni seminar z naslovom »Vodenje računovodstva na kmetiji s spletnim programom miniMAX«. Seminarja so se udeležili študentje, kmetje in računovodje, ki vodijo poslovne knjige za kmetijska gospodarstva, ter drugi strokovnjaki s področja kmetijstva.

»Predstavitve niso bile namenjene samo posameznim skupinam pridelovalcev, saj smo ocenili, da so te vsebine zanimive za vse,« je povedal Igor Hrovatič, v. d. ravnatelja, predavatelj in vodja projekta na Višji strokovni šoli Grm Novo mesto. Kot pravi Hrovatič je pomembno vedeti tudi, da kmetje niso administrativni delavci, so pridelovalci hrane, zato jim morajo biti na voljo takšne rešitve, ki bodo za njih ustrezne, enostavne in za katere ne bodo porabili preveč dragocenega časa. Je pa tudi res, da pridelovalci iz teh vsebin nimajo dovolj osnovnih znanj.

Kmetje se informatizirajo zaradi spremembe načina trženja

Kmetje so danes postavljeni pred različne izzive, s katerimi se lahko spopadejo le z uporabo ustreznih informacijskih rešitev in znanjem. Vedno več kmetij mora zaradi zakonskih obveznosti voditi knjigovodstvo. Kmetovanje je tako postalo še bolj zahtevno. Po drugi strani informatizacijo narekuje uvedba FADN računovodstva. Ta podpira ukrepe skupne kmetijske politike, ki temelji na uporabi različnih zbirk podatkov in registrov, grafičnih podlag in spremljanju učinkovitosti kmetovanja.

»Kmetje se informatizirajo tudi zaradi sprememb v načinu trženja, ki danes zahteva neposreden kontakt s potrošnikom. Povezanost s potrošnikom, priprava artiklov po meri posameznega potrošnika, ponudba in promocija so usmeritve novega načina trženja,« je še pojasnil Hrovatič. Sem lahko uvrščamo tudi povezanost tako med pridelovalci kot med potrošniki, kar brez ustrezne informacijsko komunikacijske tehnologije danes ni več mogoče.

Spletni računovodski program miniMAX podpira vodenje knjigovodstva kmetij skladno s priporočenim enotnim kontnim načrtom in usmeritvami Ministrstva za kmetijstvo in okolje. Na kmetijah z miniMAX-om vodijo poslovanje glede na želeno zahtevnost, od vodenja kmetijskega gospodinjstva in poročanja o DDV do celotnega računovodstva, hkrati pa se prek interneta povezujejo s svojimi računovodstvi.

Na kmetiji tako v spletnem programu izdajajo račune, vodijo prejete račune, potne stroške in sredstva ter pripravljajo plačila, računovodja pa te dokumente knjigovodsko obdela in vodi celotno računovodstvo. Z uporabo miniMAX-a lahko kmečka gospodarstva poslujejo brezpapirno, kar jim dodatno zniža stroške in zmanjša porabo časa za administracijo.

Članek je pripravljen v sodelovanju s partnerjem SAOP d.o.o.
Za več informacij so vam na voljo pri SAOP d.o.o.
Ob kontaktu povejte, da ste objavo zasledili v Računalniških novicah.

SAOP - Računalniški programi za računovodstvo, knjigovodstvo, izdajanje računov, potni nalogi, trgovina, računovodski servis, obrtnik

Želite biti obveščeni o novostih, ki jih pripravljamo s partnerjem SAOP d.o.o.? Vpišite svoj e-mail in se prijavite na BREZPLAČNE e-novice, od katerih se lahko kadarkoli odjavite.Prijavi napako v članku