Poslovne rešitve
27.03.2021 19:24

Deli z drugimi:

Share

Ni dovolj le polnilna postaja, potrebujete tudi zaščito

V naslednjem desetletju se lahko kaj kmalu zgodi, da bomo avtomobile napolnili z zadnjim litrom dizla ali bencina. Namesto bencinskih postaj bodo električne polnilne postaje krasile naše domove in počivališča ob cesti. Ob namestitvi pa je seveda potrebno poskrbeti za ustrezno zaščito.
Za celovito zaščito električnih polnilnih postaj potrebujete zaščitna stikala EFI.
Za celovito zaščito električnih polnilnih postaj potrebujete zaščitna stikala EFI.

Ena izmed ovir za splošno rabo električnih vozil, mogoče celo največja, je prometna infrastruktura, ki je trenutno prilagojena dizelskim in bencinskim vozilom. Lahko pa zasledimo, da podjetja in oblasti vse več pozornosti namenjajo električni prometni infrastrukturi. Polnilne postaje so ena izmed že ustaljenih rešitev na tržišču. Namestitev je enostavna in ne potrebujejo veliko prostora, kar pomeni, da so primerne za domove ali širšo javnost. Kot pri vsaki električni napravi, pa je potrebno poskrbeti za primerno zaščito, da zaščitimo tako uporabnika kot njegovo (ali javno) lastnino.

Poznamo več vrst električnih polnilnih postaj in vsaka potrebuje ustrezno nadtokovno zaščito, zaščito pred posrednim in neposrednim dotikom delov pod napetostjo ter požarno zaščito. Pri podjetju ETI so z dolgoletnimi izkušnjami na področju električnih inštalacij razvili rešitve za zaščito vseh vrst električnih polnilnih postaj, ki jih lahko prilagodijo potrebam na tržišču.

Električne polnilne postaje lahko razdelimo na dve skupini: polnilne postaje na izmenični tok (AC) in polnilne postaje na enosmerni tok (DC). Podrobneje jih lahko razdelimo še glede na obliko polnilne vtičnice, ki je odvisna od moči polnilne postaje. Podobno razvrščamo tudi zaščito za polnilne postaje.

Kako najučinkoviteje zaščititi domačo polnilno postajo?

Za domačo uporabo so najbolj pogoste enostavne električne polnilne postaje, ki delujejo na izmeničnem električnem toku in omogočajo počasno polnjenje električnega vozila. Polnilna postaja ima dve glavni komponenti: polnilno vtičnico in oskrbovalno opremo za električno vozilo. Pri podjetju ETI za zaščito AC polnilne postaje priporočajo zaščitna stikala na diferenčni tok EFI eV, katerih glavna prednost je, da jih lahko uporabimo v inštalacijah s predhodno vgrajenim stikalom na diferenčni tok tipa A. Seveda je potrebno vsako polnilno postajo ščititi tudi z inštalacijskim odklopnikom oz. ETIMAT-om ali varovalko, dodamo pa lahko tudi prenapetostno zaščito ETITEC.

Kot dobra naložba se izkaže vgradnja analognega elektromehaničnega časovnega stikala in modularnega kontaktorja, ki nam omogočita, da sami določimo časovne intervale, v katerih naj se električno vozilo polni (recimo samo ponoči, ko je poceni tok). Vse te komponente so v različnih kombinacijah že vgrajene v ETI-jevih tipskih vtičniških gnezdih, narejenih za zaščito domačih polnilnih postaj za električna vozila.

Zaščitna stikala EFI eV za zaščito polnilnih postaj za električna vozila

Za AC električne polnilne postaje so razvili prav posebna zaščitna stikala EFI eV na diferenčni tok. Zakaj izbrati prav zaščitna stikala EFI eV? Njihova ključna prednost je zagotovo združljivost z elementi obstoječe zaščite električne inštalacije. To pomeni, da nam ob namestitvi polnilne postaje in zaščitnih stikal EFI eV ni treba menjati obstoječih zaščitnih komponent. Klasična stikala na diferenčni tok tipa B, ki so namenjena zaščiti pred gladkimi enosmernimi diferenčnimi tokovi in ki se lahko tudi uporabijo za zaščito polnilne postaje, namreč obstoječe zaščitno stikalo na diferenčni tok tipa A, ki se nahaja višje v inštalaciji, »zaslepijo«, zato stikalo ne bo reagiralo na morebitne druge napake v inštalaciji. Zato je v primeru uporabe takšnega stikala nujno potrebno zamenjati tudi obstoječe zaščitno stikalo na diferenčni tok. V primeru EFI eV pa takšna zamenjava ni potrebna, kar nam olajša samo vgradnjo polnilne postaje ter prihrani čas in denar.

Enosmerne polnilne postaje zahtevajo drugačno zaščito

DC polnilne postaje imajo drugačno, bolj napredno zasnovo, pri kateri se ob neustrezni zaščiti lahko pojavijo naslednje težave: preobremenitev na AC ali DC strani napajalne postaje ter kratek stik med polnilno postajo in električnim vozilom.

Polnjenje z enosmernim (DC) tokom poteka preko posebnih vtičnic, ki trenutno dovoljujejo najvišji tok 400 A in napetost do 900 V. Polnilna postaja in električno vozilo sta povezana s krmilnim vodom, ki omogoča upravljanje moči polnjenja. Usmernik je v polnilni postaji, moči polnjenja so višje kot pri polnjenju z izmeničnim tokom, zato so take polnilne postaje primerne na večjih polnilnih infrastrukturah. Primerna nadtokovna zaščita za tovrstne polnilne postaje so NV talilni vložki s gG karakteristiko za AC strani napajalne postaje, za zaščito DC strani napajalne postaje pa so v ETI-ju razvili NV talilne vložke z DC izklopno zmogljivostjo napetosti 550, 700, 800 ali 1000V. Prednost enosmernih NV talilnih vložkov je v visoki stopnji izklopne zmogljivosti, kot nujno zagotovilo za varno obratovanje pri polnjenju električnih vozil z visokimi močmi preko enosmerne napetosti.

Več o primerni kakovostni zaščiti za osebne in večje polnilne postaje si lahko preberete na spletni strani etigroup.eu.

Vas zanima več iz te teme?
Protipožarna zaščita Zaščitna stikala

Prijavi napako v članku

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Bronasti partner

openIT d.o.o.

Dimičeva ulica 13, 1000 Ljubljana, Tel: 01 589 81 89
OpenIT od leta 2012 izvaja poslovna izobraževanja s področja digitalnega marketinga, računovodstva, upravljanja s človeškimi viri (HR), prodaje, prava, financ, time managementa ... Več
Srebrni partner

Editor d.o.o.

Velika pot 29, 5250 Solkan, Tel: 08 200 17 70
Družba Editor že več kot 15 let razvija rešitve za digitalno preobrazbo podjetji. Našim strankam in poslovnim partnerjem nudimo celovit nabor integriranih rešitev za spletno ... Več

RESULT d.o.o.

Celovška cesta 182, 1000 Ljubljana, Tel: 01 542 17 80
RESULT d. o. o. je podjetje, usmerjeno v razvoj poslovnih informacijskih rešitev. Sodelujejo tudi z večjimi svetovnimi podjetji, kot sta na primer IBM in Microsoft. Pri delu upoštevajo ... Več
Zlati partner

RITTAL d.o.o.

Letališka cesta 16, 1000 Ljubljana, Tel: 01 546 63 70
Rittal spodbuja inovacije in živi svoje vrednote To je Rittal. Globalni igralec, vodilni inovator, družinsko podjetje in zgleden delodajalec. Rittal zgodba Prihodnost Rittala se je ... Več