Avtomoto
Poslovne rešitve
Varnost
18.04.2022 11:31

Deli z drugimi:

Share

Ni dovolj le polnilna postaja, potrebujete tudi zaščito

V naslednjem desetletju se lahko kaj kmalu zgodi, da bomo avtomobile napolnili z zadnjim litrom dizla ali bencina. Namesto bencinskih postaj bodo električne polnilne postaje krasile naše domove in počivališča ob cesti. Ob namestitvi pa je seveda potrebno poskrbeti za ustrezno zaščito.
Za celovito zaščito električnih polnilnih postaj potrebujete zaščitna stikala EFI.
Za celovito zaščito električnih polnilnih postaj potrebujete zaščitna stikala EFI.

Ena izmed ovir za splošno rabo električnih vozil, mogoče celo največja, je prometna infrastruktura, ki je trenutno prilagojena dizelskim in bencinskim vozilom. Lahko pa zasledimo, da podjetja in oblasti vse več pozornosti namenjajo električni prometni infrastrukturi. Polnilne postaje so ena izmed že ustaljenih rešitev na tržišču. Namestitev je enostavna in ne potrebujejo veliko prostora, kar pomeni, da so primerne za domove ali širšo javnost. Kot pri vsaki električni napravi, pa je potrebno poskrbeti za primerno zaščito, da zaščitimo tako uporabnika kot njegovo (ali javno) lastnino.

Poznamo več vrst električnih polnilnih postaj in vsaka potrebuje ustrezno nadtokovno zaščito, zaščito pred posrednim in neposrednim dotikom delov pod napetostjo ter požarno zaščito. Pri podjetju ETI so z dolgoletnimi izkušnjami na področju električnih inštalacij razvili rešitve za zaščito vseh vrst električnih polnilnih postaj, ki jih lahko prilagodijo potrebam na tržišču.

Električne polnilne postaje lahko razdelimo na dve skupini: polnilne postaje na izmenični tok (AC) in polnilne postaje na enosmerni tok (DC). Podrobneje jih lahko razdelimo še glede na obliko polnilne vtičnice, ki je odvisna od moči polnilne postaje. Podobno razvrščamo tudi zaščito za polnilne postaje.

Kako najučinkoviteje zaščititi domačo polnilno postajo?

Za domačo uporabo so najbolj pogoste enostavne električne polnilne postaje, ki delujejo na izmeničnem električnem toku in omogočajo počasno polnjenje električnega vozila. Polnilna postaja ima dve glavni komponenti: polnilno vtičnico in oskrbovalno opremo za električno vozilo. Pri podjetju ETI za zaščito AC polnilne postaje priporočajo zaščitna stikala na diferenčni tok EFI eV, katerih glavna prednost je, da jih lahko uporabimo v inštalacijah s predhodno vgrajenim stikalom na diferenčni tok tipa A. Seveda je potrebno vsako polnilno postajo ščititi tudi z inštalacijskim odklopnikom oz. ETIMAT-om ali varovalko, dodamo pa lahko tudi prenapetostno zaščito ETITEC.

Kot dobra naložba se izkaže vgradnja analognega elektromehaničnega časovnega stikala in modularnega kontaktorja, ki nam omogočita, da sami določimo časovne intervale, v katerih naj se električno vozilo polni (recimo samo ponoči, ko je poceni tok). Vse te komponente so v različnih kombinacijah že vgrajene v ETI-jevih tipskih vtičniških gnezdih, narejenih za zaščito domačih polnilnih postaj za električna vozila.

Zaščitna stikala EFI eV za zaščito polnilnih postaj za električna vozila

Za AC električne polnilne postaje so razvili prav posebna zaščitna stikala EFI eV na diferenčni tok. Zakaj izbrati prav zaščitna stikala EFI eV? Njihova ključna prednost je zagotovo združljivost z elementi obstoječe zaščite električne inštalacije. To pomeni, da nam ob namestitvi polnilne postaje in zaščitnih stikal EFI eV ni treba menjati obstoječih zaščitnih komponent. Klasična stikala na diferenčni tok tipa B, ki so namenjena zaščiti pred gladkimi enosmernimi diferenčnimi tokovi in ki se lahko tudi uporabijo za zaščito polnilne postaje, namreč obstoječe zaščitno stikalo na diferenčni tok tipa A, ki se nahaja višje v inštalaciji, »zaslepijo«, zato stikalo ne bo reagiralo na morebitne druge napake v inštalaciji. Zato je v primeru uporabe takšnega stikala nujno potrebno zamenjati tudi obstoječe zaščitno stikalo na diferenčni tok. V primeru EFI eV pa takšna zamenjava ni potrebna, kar nam olajša samo vgradnjo polnilne postaje ter prihrani čas in denar.

Enosmerne polnilne postaje zahtevajo drugačno zaščito

DC polnilne postaje imajo drugačno, bolj napredno zasnovo, pri kateri se ob neustrezni zaščiti lahko pojavijo naslednje težave: preobremenitev na AC ali DC strani napajalne postaje ter kratek stik med polnilno postajo in električnim vozilom.

Polnjenje z enosmernim (DC) tokom poteka preko posebnih vtičnic, ki trenutno dovoljujejo najvišji tok 400 A in napetost do 900 V. Polnilna postaja in električno vozilo sta povezana s krmilnim vodom, ki omogoča upravljanje moči polnjenja. Usmernik je v polnilni postaji, moči polnjenja so višje kot pri polnjenju z izmeničnim tokom, zato so take polnilne postaje primerne na večjih polnilnih infrastrukturah. Primerna nadtokovna zaščita za tovrstne polnilne postaje so NV talilni vložki s gG karakteristiko za AC strani napajalne postaje, za zaščito DC strani napajalne postaje pa so v ETI-ju razvili NV talilne vložke z DC izklopno zmogljivostjo napetosti 550, 700, 800 ali 1000V. Prednost enosmernih NV talilnih vložkov je v visoki stopnji izklopne zmogljivosti, kot nujno zagotovilo za varno obratovanje pri polnjenju električnih vozil z visokimi močmi preko enosmerne napetosti.

Več o primerni kakovostni zaščiti za osebne in večje polnilne postaje si lahko preberete na spletni strani etigroup.eu.


Prijavi napako v članku
Vas zanima več iz te teme?
Protipožarna zaščita Zaščitna stikala

PovezaveKaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

SMART COM d.o.o.

Brnčičeva ulica 45, 1000 Ljubljana, Tel: 01 5611 606
Smart Com udejanja vaše vizije Težko je slediti razvoju informacijskega sveta. Rešimo en problem in že se pojavita dva nova. Kako ohraniti stik z razvojem tehnologije? Odgovor na ... Več

SRC d.o.o.

Tržaška cesta 116, 1000 Ljubljana, Tel: 01 600 70 00
So specialisti za poslovno informatiko. Dobavljajo, priklapljajo in povezujejo vašo računalniško opremo. Za vas konfigurirajo in integrirajo programsko opremo. Razvijajo informacijske ... Več
Zlati partner

STROMBOLI d.o.o.

Cesta komandanta Staneta 4a, 1215 Medvode, Tel: 01 620 88 00
Revija Računalniške novice spada med najbolj uveljavljene medije s področja informacijskih tehnologij. Ponuja kakovostno vsebino za nizko ceno, namenjena pa je predvsem objavi novosti ... Več

REMIS d.o.o.

Letališka cesta 32, 1000 Ljubljana, Tel: 01 521 13 18