Digitalizacija
06.03.2021 08:38

Deli z drugimi:

Share

NFT-ji, multimilijonski posli, ki rastejo iz dneva v dan

"Non-fungible tokens (NFT-ji)", nova oblika digitalnih sredstev, ki postaja vse večji posel.
Po podatkih podjetja L´Atelier BNP Paribas, ki spremlja dogajanje na tehnološkem področju in informacijah spletne strani nonfungible.com je trg NFT-jev v lanskem letu dosegel 250 milijonov ameriških dolarjev. Višina investicij v NFT-je je v letu 2020 zrasla za 299%.
Po podatkih podjetja L´Atelier BNP Paribas, ki spremlja dogajanje na tehnološkem področju in informacijah spletne strani nonfungible.com je trg NFT-jev v lanskem letu dosegel 250 milijonov ameriških dolarjev. Višina investicij v NFT-je je v letu 2020 zrasla za 299%.

OpenSea, tržnica NFT-jev, poroča, da je mesečni obseg prodaje vedno bolj popularnih digitalnih kovancev v februarju zrasla za dobrih 70 milijonov evrov, iz slabih 7 milijonov v januarju, na nekaj več kot 80 milijonov v prejšnjem mesecu. Takšnega časa pred letom dni je obseg prodaje NFT-jev dosegel borih milijon evrov.

O popularnosti NFT-jev poročajo praktično vsi mediji in tudi mi smo pred kratkim že predstavili, kaj NFT sploh je in na kakšne načine se uporablja v članku Vse, kar morate vedeti o NFT-jih, digitalnih digitalnih kovancih, katerih prodaja raste v nebo.

Kot zanimivost naj povemo, da svetovno znana ameriška rock skupina Kings of Leon že recimo načrtuje izdajo novega albuma When You See Yourself v obliki treh NFT-jev.

Če torej še enkrat ponovimo, “non-fungible tokens” oz. NFT-ji so kriptografski kovanci, ki predstavljajo unikatna digitalna sredstva/imetja. Za razliko priljubljenih kriptovalut, kot sta Ether in Bitcoin, NFT-je ne moremo direktno zamenjati enega za drugega. Trenutno je večina NFT-jev del “blockchaina” Ethereum.

Kings of Leon, dobitniki treh Grammyjev, bodo izdali tri NFT-je: posebni album paket z možnostjo digitalnega prenosa, izboljšane medijske vsebin in “limited-edition” vinil ploščo; “zlato vstopnico”, ki obljublja prednosti pri nastopih v živo, kot so ogled koncertov v prvih vrstah; in ekskluzivno avdiovizualno umetnino.

NFT kovance se uporablja za kreacije potrjenih digitalnih sredstev, kot so digitalna umetnost, digitalne zbirke, virtualna sredstva in digitalna “in-game” sredstva, ki se jih pridobi med igranjem računalniških iger.


Prijavi napako v članku

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

Agencija POTI – Z znanjem do cilja!

Stegne 7, 1000 Ljubljana, Tel: 01 511 39 21
Agencija POTI – Z znanjem do cilja! Agencija POTI, izobraževalna, svetovalna in založniška družba, si je v več kot 20. letih delovanja, pridobila obilico znanja in izkušenj ... Več
Zlati partner

INSIS d.o.o.

Erjavčeva ulica 18, 5000 Nova Gorica, Tel: 041 938 792
Podjetje Insis, d. o. o., se s spletno prodajo ukvarja že od leta 2009. Ekipa spletne trgovine PoceniPC.com vestno skrbi za svoje kupce. Najbolj so veseli vašega zadovoljstva, zato ... Več
Zlati partner

SELECTIUM ADRIATICS d.o.o.

Letališka cesta 29c, 1000 Ljubljana, Tel: 01 543 88 88
Podjetje Selectium Adriatics d. o. o., ki v Sloveniji nastopa pod imenom Hewlett Packard Enterprise operated by Selectium, je lokalni zastopnik družbe Hewlett Packard Enterprise (HPE). ... Več
Zlati partner

ANDECO d.o.o.

Industrijska cesta 33, 5000 Nova Gorica, Tel: 05 333 22 22
Podjetje ANDECO d.o.o. je nastalo leta 1991. Andeco d.o.o. je zastopnik in distributer več vrst svetovno priznanih znamk. Med njimi izpostavljamo nekaj najpomembnejših: Camelion, ... Več