Računalništvo, telefonija
10.10.2019 14:47
Posodobljeno 2 leta nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Next Round: pripravljeni na naslednjo rundo investiranja

Next Round: pripravljeni na naslednjo rundo investiranja
Next Round: pripravljeni na naslednjo rundo investiranja

Na investicijski konferenci Next Round v Ljubljani bodo 12. novembra ugledni tuji in domači investitorji spoznavali najboljše slovenske startupe, ki potrebujejo za svojo rast in razvoj novo rundo kapitala.

V zagonskih podjetjih se že intenzivno pripravljajo, da bi si 12. novembra na investicijski konferenci Next Round v ljubljanskem hotelu Mons na predstavitvah svojih podjetniških zgodb vlagateljem povečali možnosti za uspeh in omogočili hitrejšo rast.

Slovenski podjetniški sklad (SPS), pri nas najpomembnejši vlagatelj v startupe v začetnih fazah, želi podjetjem tudi čim bolj pomagati pri pridobivanju naslednjih investicij. Sklad vlaga v razvoj produktov in storitev, dodeljuje posojila za njihovo lansiranje na trgu oziroma za začetek prodaje ter širitev posla, želi pa tudi, da bi njegova portfeljska podjetja čim prej prišla do zasebnih investitorjev. Zato s pomočjo Tehnološkega parka Ljubljana, ABC pospeševalnika, Ljubljanskega univerzitetnega inkubatorja in Poslovnih angelov Slovenije organizira investicijsko konferenco Next Round, na kateri bodo podjetja pridobivala znanje o pogojih za pridobivanje investicij in pravilih pridobivanja vlagateljev, še pomembnejše pa bo povezovanje in spoznavanje z njimi.

Podjetniki so sredi septembra resno trenirali pitche (predstavitve svojih podjetij) za nastop na oktobrskem Demo dnevu in novembrski “naslednji rundi”.

Pred investicijsko konferenco se bo namreč na Demo dnevu nekaj izbranih startupov predstavilo poslovnim angelom, vlagateljem iz Slovenije in bližnjih regij. “Šlo bo za predstavitve podjetij, odziv investitorjev in mreženje z namenom, da dobijo najboljši “vstopnico” za sestanek in možnost temeljitejših pogovorov,” pravi vodja treninga Vera Nunić iz Tehnološkega parka Ljubljana.

Tri startupovske faze

“Startupe smo razvrstili v tri različne skupine glede na fazo, v kateri se podjetje nahaja,” pojasnjuje Nunićeva. “V prvi skupini so startupi v zgodnji fazi, kjer je MVP (minimalno delujoči izdelek ali storitev) še v nastajanju ali pa so ga ravno naredili, lahko pa navdušijo kakšnega od vlagateljev za predsemensko investicijo, ki znaša do 250.000 evrov. V drugi skupini so podjetja, ki s svojim produktom že izvajajo prodajne aktivnosti in iščejo do milijon evrov semenskega kapitala, tretja skupina pa so rastoča zagonska podjetja v fazi VC, ki iščejo rundo A ali več, do 10 milijonov evrov tveganega kapitala za hitro globalno rast.”

Startup I8DATA razvija spletno orodje, ki omogoča podjetjem preprost pregled in oceno učinkovitosti marketinških kampanj in njihovih različnih kanalov. “V tej fazi iščemo predvsem svetovanje izkušenih podjetnikov za razvoj startupa v pravo smer,” pravi Urša Mivšek Sitar, direktorica agencije April 8, v kateri razvijajo startup I8DATA. “Hkrati potrebujemo še dodatna sredstva, da lahko produkt iz beta verzije razvijemo v končno obliko in poskrbimo za ustrezno prodajno podporo različnim tipom podjetij.” Sitarjeva pravi, da je prek treningov dobila širši vpogled v načine in zakonitosti investiranja in druge pomoči startupom. “Zdaj povsem drugače razumem pomen in kulturo startupov, predvsem me veseli, da obstaja okolje, kjer lahko svojo vizijo uresničuješ ob podpori izkušenih podjetnikov in strokovnjakov,” pravi.

Zanimivi govorci

V portfelj SPS se vsako leto uvrsti 40 zagonskih podjetij, ki pridobijo prek razpisa P2 54.000 evrov nepovratnih sredstev za razvoj produkta, 72 pa je že bolj razvitih podjetij, v 2. in 3. fazi, prejemnikov subvencij, posojil in investicij. Iz tega bazena pričakujejo organizatorji približno 60 udeležencev investicijske konference, na kateri bo devet panelov, dogovarjajo pa se z več kot tridesetimi govorci in investitorji. Med njimi je na primer Christopher Coomes, strokovnjak s področja robotike iz Googla, ki se vsako leto osredotoči na 40 inovativnih podjetij. Govorec bo tudi Pekka Mäki iz avstrijskega 3TS Capital Partners, enega od vodilnih evropskih VC podjetij, ki vlaga v tehnološka podjetja. Kot govorec bo nastopil tudi Peter Globokar, dolgoletni investicijski bankir in vlagatelj, osredotočen na tehnologijo.

Preveč “inženirski” pitchi

Startupi, ki bodo sodelovali na investicijski konferenci, delujejo v različnih panogah, prevladujejo podjetja iz IKT oziroma produkti iz računalniške strojne opreme, mobilnih aplikacij in internetnih ter programskih rešitev. Kaj je njihov največji izziv pri predstavitvah?

“Tehnično naravnane ekipe, razvojniki, svojo podjetniško idejo predstavljajo zelo inženirsko, navdušiti poskušajo s svojo tehnološko inovativnostjo, vlagatelji pa se želijo v prvi fazi bolj osredotočiti na problem, ki ga rešuje podjetniški projekt, njegov tržni potencial in na potencial ekipe,” pravi Vera Nunić in dodaja, da je v poznejših fazah pogosta težava tudi preskromen načrt trženja in prodajnih aktivnosti, na podlagi katerih je mogoče dokazati potencialnemu vlagatelju tržno zanimivost produkta in sposobnost podjetniške ekipe, da ga realizira.

Čim več izvedeti o vlagatelju

Na treningu startupov za novembrski Next Round so se najprej lotili spoznavanja logike vlagateljev in njihovih investicij: kaj pričakujejo od startupov, kaj jim morajo ti predstaviti in kaj je za njih zanimivo v posamezni fazi startupa. “Pomembno je, da podjetniki razumejo logiko investiranja, zakaj vlagatelj že v začetni fazi ocenjuje možnosti za “exit”, prodajo podjetja,” pravi Nunićeva. “Pomembno je tudi, da vnaprej čim več izvejo o investitorju, s katerim se nameravajo pogovarjati, in da pregledajo portfelj podjetij, v katere je že investiral.”

V praktičnem, še pomembnejšem delu treninga, so podjetniki dobili odzive na predstavitev svojega startupa in nasvete, pri čem so bili premalo konkretni in kaj lahko še izboljšajo in popravijo.

V startupu Evegreen izdelke iz plastike za enkratno uporabo nadomeščajo z biorazgradljivimi materiali, za industrijske partnerje pa razvijajo nove biorazgradljive materiale, primerne za uporabo na klasičnih strojih za brizganje plastike. Za novembrski Next Round so pripravili konkreten predlog za vstop strateškega partnerja v lastniško strukturo, saj načrtujejo, da bodo v treh letih s poslovanjem ustvarili tri milijone evrov dobička. “Na področju investicij resnično nimamo predznanja,” pravi Eva Štrasar, ustanoviteljica in izvršna direktorica Evegreena. “Zato nam je še toliko pomembnejše mnenje poslovne angelke Nine Dremelj, ki nas je brez dlake na jeziku opozorila na posamezne odseke ter možnosti za izboljšavo pitcha. Hkrati smo iz prve roke spoznali, kaj investitorji iščejo, kaj ocenjujejo in kaj jih prepriča, da je pred njimi ekipa, ki bo postala nov globalni samorog.”

Pomemben je tudi lokalni uspeh

Organizatorji pričakujejo, da se bo investicijske konference udeležilo 50 tujih in domačih vlagateljev. “Eden od največjih izzivov je skromna vlagateljska kultura v Sloveniji, zato si tuji vlagatelji želijo, da se podjetja, v katera investirajo, vsaj za nekaj časa preselijo v njihovo bližino, da se bolje spoznajo in lažje sodelujejo,” pravi Vera Nunić in dodaja, da investitorji tudi vselej iščejo podjetje, ki je že pridobilo sredstva lokalnih vlagateljev. Zato je pri startupu, ki doma še ni nikogar prepričal, manjša verjetnost, da mu bo uspelo pri tujem vlagatelju.


Prijavi napako v članku

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

PANASONIC SLOVENIJA

, , Tel: 080 080 799
Panasonic je ena največjih svetovnih blagovnih znamk na področju potrošniške elektronike. Že več kot stoletje uporabnike razvaja z najnovejšimi televizijskimi sprejemniki, fotoaparati, ... Več
Zlati partner

GAMBIT TRADE d.o.o.

Savska cesta 3a, 1000 Ljubljana, Tel: 01 437 63 33
Podjetje Gambit trade d.o.o. je specializirano za rešitve vodenja prodaje in prodajnih skupin. Pomagajo vam pri uvajanju Microsoft rešitev … Več
Zlati partner

ELKOTEX d.o.o.

Magistrova ulica 1, 1000 Ljubljana, Tel: 01 583 79 10
Elkotex, d. o. o., je grosistično podjetje za nadaljnjo prodajo podjetjem, fizičnim in spletnim trgovinam ter trgovskim verigam. So distributer IT opreme in uporabne elektronike, ... Več
Zlati partner

HOUSING Co. d.o.o.

Verovškova ulica 55a, 1000 Ljubljana, Tel: 01 568 40 40
Housing Co. d.o.o. je svetovalno in izobraževalno podjetje na področju informacijskih tehnologij. Njihova temeljna dejavnost je prenos znanj v druga podjetja. Kot partner Red Hat ... Več