Igre
13.10.2021 14:30

Deli z drugimi:

Share

Je tudi vam zagorela grafična kartica?

Ste tako kot milijoni drugih gamerjev, tudi vi takoj ob izidu Amazonove igre New World skočili na njihove strežnike? Ste morda opazili nenavadno segrevanje vaše grafične kartice? Ne? Potem spadate med srečneže, ki ste dobili kvalitetno izdelano grafično kartico, na katero ni vplivala slabo programirana računalniška igra.

Zdi se, da trenutno vsi igrajo New World ali pa so obtičali v dolgih strežniških vrstah. Igra je pred kratkim dosegla pomemben mejnik, saj je na lestvici Steam na petem mestu po številu aktivnih igralcev. Vendar pa se na spletnih forumih pojavljajo zaskrbljena sporočila uporabnikov, da je igra New World uničila njihove povsem nove grafične kartice. Amazon se je odzval na pritožbe in pojasnil, da med preizkušanjem, niso naleteli na hrošče, ki bi lahko povzročili okvaro najnovejših grafičnih kartic RTX. Namesto tega ponavlja in potrjuje, da je to problem proizvajalcev in slabe kakovosti izdelave grafičnih kartic.

To so potrdili tudi pri izdelovalcu osebnih računalnikov PowerGpu, ki so obravnavali le stranke s prvo generacijo modelov grafičnih kartic EVGA, in sicer RTX 3090, RTX 3080 in RTX 3080Ti. »New World se lahko igra varno. Za igralce, ki so naleteli na okvaro strojne opreme, priporočamo, da se obrnete na proizvajalca,« pravi Amazon prek hardwareluxx.de.

amazon-new-world
Vir: Amazon

Čeprav so igralci najprej zvalili vso krivdo na razvijalca, je glavni krivec za napake proizvajalec kartic. EVGA je takoj po izidu kartic priznal, da so spajkalni spoji določenih družin kartic slabše kakovosti, kar je tudi privedlo do okvare kartic med igranjem igre. Tudi če igralci ne bi igrali New World, bi prej ko slej naleteli na aplikacijo ali igro, ki bi povzročila enake težave. Vseeno pa Amazon ni čisto oproščen krivde. Dejstvo je, da je razvojna koda, na kateri sloni njihova igra, slabo zasnovana. Dobro poznani Youtube kreator JayzTwoCents je odkril, da igra nekako zaobide omejitev porabe energije pri določenih grafičnih karticah. Tudi če imajo uporabniki omogočeno omejitev porabe, med igranjem igre poraba grafične kartice še vedno poskoči nad nastavljeno mejo, kar je velika obremenitev za kartice.

Če ste med nesrečneži, ki se vam je pojavila omenjena težava, kontaktirajte proizvajalca in obvestite Amazon. Če ne veste, ali ima vaša kartica težave s spoji, bodite previdni pri igranju in opazujte stopnjo porabo energije. Če opazite nenadne skoke nad določeno mejo, potem priporočamo, da prenehate z igranjem in kontaktirajte Amazon in proizvajalca.

Spremljajte najnovejše novice v naši rubriki Igre.

Vas zanima več iz te teme?
GeForce RTX 3000 Video igre

Prijavi napako v članku

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

ONEDRONE d.o.o.

Cesta Andreja Bitenca 36, 1210 Ljubljana Šentvid, Tel: 041 688 150
Zlati partner

VERLAG DASHOFER d.o.o.

Dunajska cesta 21, 1000 Ljubljana, Tel: 01 434 55 90
Založba Verlag Dashöfer je v Sloveniji prisotna že 15 let. V založbi svetujejo podjetjem na njihovi poslovni poti: ponujajo aktualne in preverjene informacije ter kakovostno svetovanje ... Več

KONCERN ENA d.o.o.

Koroška cesta 61, 3320 Velenje, Tel: 03 891 95 40
Koncern Ena upravlja spletno trgovino in-put.com, kjer najdete pester izbor računalniške in digitalne foto opreme. Več
Zlati partner

PC H.AND d.o.o.

Brezovce 10, 1236 Trzin, Tel: 01 530 08 00
PC H.AND - podjetje s tradicijo Svetovni trg ponuja pravo enciklopedijo izdelkov, med katerimi se težko odločimo. Na pomoč vam priskoči podjetje PC H.AND, ki se lahko pohvali z ... Več