Poslovne rešitve
04.03.2021 08:24
Posodobljeno 5 mesecev nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Nevidni oklep, ki vas obvaruje pred udari strel

Zopet se bližamo obdobju pomladi in poletja, ko smo pogosto pod milostjo močnih neviht in nenadnih udarov strel. Ne moremo vplivati na mati naravo, lahko pa zavarujemo sebe in svoje naprave.
Hermi prenapetostna zaščita in strelovodna instalacija za 100% zaščito vašega doma.
Hermi prenapetostna zaščita in strelovodna instalacija za 100% zaščito vašega doma.

Vsak dan na Zemljo udari več kot 8 milijonov strel. Verjetnost, da nas zadene, je majhna, veliko več možnosti pa je, da strela udari v ali blizu našega doma, kar lahko uniči naše električne naprave in v skrajnih primerih privede tudi do požara. Samo letna vrednost odškodninskih zahtevkov zaradi udarov strele v Nemčiji namreč presega 200 milijonov evrov.

Kaj je ustrezna zaščita pred udari strel?

Na trgu obstajajo različne prenapetostne zaščite, največkrat v obliki vtičnic z vgrajeno prenapetostno zaščito, ki obljubljajo učinkovito zaščito pred udari strel. Temu pa v praksi ni tako, kajti električni tok zaradi udara strele v mikrosekundah preseže nekaj tisoč amperov. To je električni tok, ki se mu ne more zoperstaviti nobena prenapetostna vtičnica. Kaj torej potrebujete za popolno zaščito? Ustrezno nameščeno strelovodno instalacijo in 3-stopenjsko prenapetostno zaščito.

Pri načrtovanju sistema zaščite pred strelo je potrebno najprej izdelati oceno tveganja, ki vam prikaže možnosti poškodb. Ocena je odvisna od dimenzij zgradbe, materialov, lokacije, namena in tudi vrednosti zgradbe oz. opreme v zgradbi. Na podlagi ocene tveganja vam nato usposobljeni strokovnjaki, s katerimi razpolagajo pri podjetju Hermi, pripravijo celovito kakovostno rešitev zaščite pred strelo.

Hermi-strelovodna-zascita
Hermi strelovodna instalacija poskrbi za nevidni oklep vašega doma ali podjetja.

Ločimo dva različna udara strele, posreden in neposreden. Neposreden udar strele lahko povzroči mehanske poškodbe na objektu, poškodbe na električnih inštalacijah in tudi požar. Za zaščito objekta pred neposrednim udarom strele potrebujete zunanjo zaščito pred strelo – strelovodno instalacijo, pri kateri je ključna pravilno izvedena namestitev iz kakovostnih materialov. Strelovodna instalacija poskrbi za nevidni oklep vašega doma ali podjetja. Ob udaru strele strelovodna instalacija poskrbi za uspešno preusmeritev električnega toka. Ozemljitev se izvede s polaganjem ozemljila v tla okoli hiše. Ponovno je tu pomembna izbira kakovostnega materiala za ozemljilo, kajti v nasprotnem primeru ozemljilo v nekaj letih propade in povzroči preglavice oz. visoke stroške pri sanaciji.

Strelovodna instalacija je sestavljena iz vodnikov, ki se namestijo po zgradbi. Instalacija je sestavljena iz treh sistemov, lovilnega, odvodnega in ozemljitvenega. Lovilni sistem strelo ujame s sistemi vodnikov, ki so namensko postavljeni na tiste dele, kjer je največja možnost neposrednega udara strele. Ujeta energija steče preko odvodnega sistema v ozemljilo. Zadnji del sestavljanke je ozemljitveni sistem, ki je sestavljen iz ozemljitvenih elektrod, ki strelo razpršijo v tleh.

Strelovodna instalacija pa potrebuje pomoč, kadar govorimo o posrednih udarih strele.

Prenapetostna zaščita in strelovod za 100 % zaščito vašega doma.

Pred posrednimi udari strele smo varni le, če zunanji strelovodni instalaciji dodamo notranjo prenapetostno zaščito, ki električne naprave zaščiti pred morebitnimi poškodbami. S prenapetostmi se srečujemo vsakodnevno zaradi nihanj v električnem omrežju. Prenapetost pa lahko povzroči tudi posreden udar strele v nekaj kilometrov oddaljen objekt ali električno omrežje. Pri tem se pojavi elektromagnetno polje, ki lahko povzroči visoke inducirane napetosti v električnem omrežju in uniči vse električne naprave, povzroči pa lahko tudi vžig.

Hermi 3-stopenjska zaščita
Hermi prenapetostna zaščita zaščiti električne naprave pred morebitnimi poškodbami.

Pri podjetju Hermi opozarjajo, da za zaščito električnega omrežja ni dovolj le zadnja stopnja prenapetostne zaščite, torej zaščita v obliki električnega razdelilnika z vgrajeno prenapetostno zaščito. To je najcenejša in najdostopnejša oblika zaščite, saj jo najdete v skoraj vsaki tehnični trgovini. Zmogljivost tovrstnih električnih razdelilnikov je le 6 kA, kar je občutno premalo v primeru udara strele neposredno ali blizu objekta, ko narava udari s ‘silo’ tudi do 200 kA. V tem primeru povečan električni tok uniči tako prenapetostno zaščito kot tudi napravo, ki naj bi jo ščitila.

Kompletna zaščita pred prenapetostjo potrebuje tri stopnje: montaža prenapetostne zaščite v glavnem razdelilniku, etažnem razdelilniku in na koncu pred samim porabnikom.

Za pravilno namestitev tako strelovodne instalacije kot prenapetostne zaščite se posvetujte pri podjetju Hermi. Sestavili vam bodo oceno tveganja in svetovali o ustrezni zaščiti za vaš dom ali podjetje.

Vas zanima več iz te teme?
industrija

Prijavi napako v članku

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Srebrni partner

TEAL d.o.o., Outletko.si

Kidričeva ulica 5, 3270 Laško, Tel: 03 734 00 70
Podjetje je bilo ustanovljeno leta 1991. Od samega začetka se ukvarjajo s prodajo računalniških komponent. Leta 1999 so odprli poslovno enoto (trgovino) v Celju, pričeli pa so tudi ... Več
Zlati partner

STROMBOLI d.o.o.

Cesta komandanta Staneta 4a, 1215 Medvode, Tel: 01 620 88 00
Revija Računalniške novice spada med najbolj uveljavljene medije s področja informacijskih tehnologij. Ponuja kakovostno vsebino za nizko ceno, namenjena pa je predvsem objavi novosti ... Več
Zlati partner

iRobot Slovenija

Masljeva ulica 3, 1230 Domžale, Tel: 01 530 04 60
Podjetje iRobot se kot vodilni svetovni proizvajalec robotov za domačo rabo že več kot 25 let posveča razvoju, oblikovanju in izdelavi robotov, ki ljudem pomagajo postoriti več. ... Več
Zlati partner

EUDACE d.o.o.

Dunajska cesta 159, 1000 Ljubljana, Tel: 05 994 21 60
Spoznajte podjetje Eudace Podjetje Eudace deluje na področju vpeljave ISO standardov, izvedbe izboljšanja informacijske varnosti v podjetju, varstva osebnih podatkov in poslovnega ... Več