Triki in nasveti
09.07.2013 17:26

Deli z drugimi:

Share

Pozor na škodljivo programsko kodo za priljubljeni WhatsApp Messenger!

Uporabnike pametnih mobilnih telefonov in tabličnih računalnikov Android »ogroža« nova škodljiva programska koda, ki je bila pripravljena za priljubljeno mobilno aplikacijo WhatsApp Messenger. Na srečo je novo zlonamerno programsko kodo Priyanka relativno enostavno odstraniti
Okužba z zonamerno kodo »Priyanka« je bolj kot ne le moteča.
Okužba z zonamerno kodo »Priyanka« je bolj kot ne le moteča.

WhatsApp Messenger je med uporabniki mobilnih naprav izjemno priljubljena aplikacija, saj omogoča izmenjavo sporočil brez stroškov povezanih s kratkimi sporočili SMS. Aplikacija je namreč povezana s svetovnim spletom, zato lahko uporabniki brezplačno ostanejo v stiku znanci, prijatelji in družino. Zaradi priljubljenosti je mobilna aplikacija WhatsApp Messenger pričakovano postala zanimiva tudi za nepridiprave, saj so ti zanjo pred kratkim pripravili zlonamerno kodo, ki je uporabnikom povzročila kar nekaj preglavic.

Zlonamerna koda »Priyanka« je bila pripravljena za uporabnike pametnih mobilnih telefonov in tabličnih računalnikov Android, okužbo z njo pa prepoznamo tako, da se nam vsi stiki preimenujejo v ime škodljive kode. Z novo zlonamerno kodo se lahko okužimo le, če prošnjo stika s tem imenom potrdimo, saj sama nima možnosti, da bi še samodejno namestila preko ranljivosti v programski kodi.

Če ste se po nesreči že okužili z zlonamerno programsko kodo Priyanka nič zato, saj jo je relativno enostavno odstraniti. Za to namreč zadošča, da kliknemo na nastavitve, izberemo aplikacije in upravljanje z aplikacijami, v seznamu poiščemo program WhatsApp, ga prisilno zaustavimo ter izbrišemo vse podatke. Nato ponovno poženemo mobilno aplikacijo WhatsApp Messenger, se prijavimo z uporabniškim imenom in ponovno uvozimo kontakte.


Prijavi napako v članku