Telefoni
28.09.2010 11:40
Posodobljeno 11 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Nesojeni pametni mobilnik podjetja Nokia

Priložnost zamujena ne vrne se nobena!
Priložnost zamujena ne vrne se nobena!

Vsi si dobro vemo, da je pred dvema letoma mobilni telefon Apple iPhone tako rekoč čez noč med kupci širom sveta povzročil pravo “nakupovalno” evforijo. V samo nekaj mesecih je bilo namreč prodanih več kot milijon naprav.

Vso to slavo in blišč bi lahko konkurenčno podjetje Nokia poželo že daljnega leta 2005, saj je tedaj pripravilo povsem enak, če ne že boljši, prototip pametnega mobilnika. To je spletnemu časopisu New York Times zaupal Ari Hakkarainen, bivši odgovorni direktor oddelka finskega giganta, ki se je ukvarjala z razvojem naprav Nokia Series 60. Nokia je dejansko že pred petimi leti pripravila pametni mobilni telefon, ki je bil opremljen z na dotik občutljivim zaslonom. Poleg tega je naprava omogočala še brezskrbno deskanje po svetovnem spletu.

Čeprav je bi novinec predstavljen celo poslovnim partnerjem, so se vodilni podjetja Nokia proti koncu leta odločili, da ga ne bodo ponudili v prodajo. Glavna razloga za to sta bila negotovost njegovega trženja in tveganje povezano s proizvodnimi stroški. To priložnost je kakopak tri leta kasneje s pridom izkoristilo konkurenčno podjetje Apple in uspelo. Mobilnik iPhone je bil namreč večkrat razglašen kot najboljši pametni mobilni telefon vseh časov.

Vas zanima več iz te teme?
Nokia telefoni

Prijavi napako v članku