Računalništvo, telefonija
24.06.2020 06:19
Posodobljeno 12 mesecev nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Ranljivi Adobe Flash bo kmalu postal del zgodovine

Tehnologija Adobe Flash bo dokončno ugasnila konec letošnjega leta.
Tehnologija Adobe Flash bo dokončno ugasnila konec letošnjega leta.

Prvo podjetje, ki se je uprlo uporabi tehnologije Flash za vse svoje mobilne naprave, je bilo podjetje Apple. Tehnologiji Flash so se nato množično pričeli odrekati tudi programerji spletnih strani, saj ta za delovanje potrebuje veliko sistemskih virov, je pogosto nezanesljiva pri delovanju in je izjemno ranljiva na spletne napade. Zato ne preseneča, da so »gostoljubje« tehnologiji Flash že pred časom odrekli vsi vodili spletni brskalniki in sicer na način, da je Flash privzeto onemogočen, vključno s programi in vtičniki, ki ga nujno potrebujejo za delovanje.

Do konca letošnjega leta, pa bo podporo za osovraženo tehnologijo Flash dokončno odreklo tudi podjetje Adobe, saj bo prenehalo pripravljati posodobitve zanj. Poleg tega bo podjetje Adobe ostranilo možnost prenosa namestitvenih datotek Flash iz njegove uradne spletne strani ter bo uporabnike poskušala odvrniti od namestitve te tehnologije iz zunanjih, neuradnih virov. Za nameček bodo vsi uporabniki, ki imajo še vedno nameščeno tehnologijo Flash na njihovih računalniških sistemih, prejeli opozorilo, naj predvajalnik Flash Player čimprej odstranijo.

Tehnologije Adobe Flash običajni uporabniki ne bomo veliko pogrešali, saj so jo že vse vidnejše spletne strani že davno nadomestile s sodobnimi tehnologijami, kot so HTML5, WebGL ali WebAssembly. Po 31. decembru letos pa se bomo za vselej poslovili od te tehnologije, Adobe pa bo, kot kaže, storil vse kar je mogoče, da se spomin nanjo čimprej izbriše.


Prijavi napako v članku