Telefoni
25.05.2018 13:52

Deli z drugimi:

Share

Nemudoma preverite, ali je na vašem telefonu nameščena zlonamerna koda!

Zlonamerna koda je bila nameščena na mobilnih napravah Android, ki niso certificirane s strani podjetja Google.
Zlonamerna koda je bila nameščena na mobilnih napravah Android, ki niso certificirane s strani podjetja Google.

Največja grožnja mobilnim napravam z operacijskim sistemom Android so v zadnjem času zagotovo škodljive programske kode. Pogosto se z njimi okužimo pri nameščanju nepreverjene oziroma programske opreme zunaj uradnega spletnega portala Google Play. Najnovejši primer, ki so ga razkrili varnostni strokovnjaki podjetja Avast Threat Labs pa je pokazal, da so zlonamerne kode lahko že prednameščene na pametnih mobilnih telefonih Android. To pomeni, da je naša naprava okužena z njo še preden jo kupimo v trgovini ali na spletu.

Varnostni strokovnjaki podjetja Avast Threat Labs so zlonamerne škodljive programske kode (adware, ki sproža neželene oglase) našli prednameščene na mobilnih napravah Android, ki niso certificirane s strani podjetja Google. Med njimi najdemo pametne mobilne telefone podjetji kot so ZTE, Archos in myPhone. Uporabnikom z okuženimi mobilnimi napravami se bodo prikazovali oglasi, večinoma v obliki pop-up pojavnih oken, ki bodo občutno pokvarili njihovo uporabniško izkušnjo. Ker pa je zlonamerna koda nameščena na nivoju strojne kode, jo je zelo težko odstraniti, v kolikor nismo mojstri na področju mobilnih naprav.

Namestitveni paket z zlonamerno programsko kodo vključuje programe, kot so Google, Facebook in Baidu. Če bo ta zaznal nameščeno protivirusno zaščito, bo miroval, v naprotnem primeru pa bo prikazoval nadležne reklamne oglase medtem ko boste deskali po svetovnem spletu z vašim mobilnim brskalnikom. Največ okuženih naprav so varnostni strokovnjaki podjetja Avast Threat Labs zaznali v Rusiji, Italiji, Nemčiji, Združenem Kraljestvu in Franciji, kar pa ne pomeni, da z njo niso okuženi poceni pametni mobilni telefoni Android, ki jih najdemo pri nas.

Novi nadlogi se lahko zoperstavimo z namestitvijo ustrezne mobilne protivirusne zaščite. Poleg tega nas bi moral varnostni sistem Google Play Protect samodejno zaščititi pred novo nesnago. Ta je na voljo v portalu Google Play.


Prijavi napako v članku