Računalništvo, telefonija
02.05.2013 16:51

Deli z drugimi:

Share

Nemško ministrstvo zavrglo 170 okuženih računalnikov

Medtem ko se običajni državljani z zlonamernimi kodami spopadamo s protivirusnimi rešitvami, je nemško deželno ministrstvo pred časom okužene računalnike enostavno vrglo stran. Za nakup novih računalniških sistemov je ministrstvo skupno potrošilo kar 187-tisoč evrov davkoplačevalskega denarja.
Nemško deželno ministrstvo je težavo z okuženimi računalniki razrešilo kar z nakupom novih!
Nemško deželno ministrstvo je težavo z okuženimi računalniki razrešilo kar z nakupom novih!

Na svetovnem spletu mrgoli takšni in drugačnih škodljivih programskih kod, zato je pogosto le vprašanje časa, kdaj se bo naš namizni ali prenosni računalnik okužil z njimi. Medtem ko se običajni državljani z zlonamernimi kodami spopadamo z raznovrstnimi protivirusnimi rešitvami ali celo s ponovno namestitvijo operacijskega sistema, je nemško deželno ministrstvo za izobraževanje, znanost in kulturo pred časom okužene računalniške sisteme enostavno vrglo stran. To je javnosti razkrilo nemško deležno računsko sodišče dežele Mecklenburg-Predpomorjanska (nemško Mecklenburg-Vorpommern), ki je ravnanje ministrstva kakopak označilo kot neracionalno trošenje davkoplačevalskega denarja.

Poročilo deležnega računskega sodišča, ki je objavljeno na spletnem naslovu http://goo.gl/fXoNN razkriva, da je nemško deželno ministrstvo za izobraževanje, znanost in kulturo v letu 2010 zaradi okužbe z zlonamerno kodo zavrglo kar 170 še povsem delujočih in uporabnih računalniških sistemov. Ti so bili okuženi z računalniškim črvom Conficker, ki pa ga je z uporabo ustreznih programskih orodji moč enostavno odstraniti iz trdega diska računalnika. V skrajnem primeru bi lahko informatiki na okužene računalniške sisteme ponovno namestili operacijski sistem Windows, a so se raje odločili za nakup novih računalnikov in za ta namen porabili skupno 187-tisoč evrov.

Nemško deželno ministrstvo za izobraževanje, znanost in kulturo je nakup novih računalnikov poskušalo utemeljiti z dejstvom, da bi stroški »čiščenja« okuženih računalnikov znašali 130-tisoč evrov, za nakup novih sistemov (brez prilagoditve) pa so odšteli »zgolj« 152-tisoč evrov. Računsko sodišče se z njihovo »utemeljitvijo« pričakovano ni strinjalo, zato je ministru naložilo, da mora uvesti nove standarde in smernice, ki bodo izboljšale nadzor in preglednost nad porabo javnega denarja za namene nakupa računalniške opreme.


Prijavi napako v članku