Računalništvo, telefonija
24.08.2010 11:53
Posodobljeno 11 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Nemške osebne izkaznice s tehnologijo RFID

Uporaba lastniškega in zaprtega protokola naj bi otežila ponarejanje osebnih izkaznic s tehnologijo RFID.
Uporaba lastniškega in zaprtega protokola naj bi otežila ponarejanje osebnih izkaznic s tehnologijo RFID.

Tehnologija RFID se je v praksi že večkrat izkazala za zelo ranljivo. Heker Chris Paget je na primer pred dobrim letom dni dokazal, da je mogoče na zelo preprost način ponarediti potne liste, vozniška dovoljenja in druge osebne dokumente celo z vožnjo po mestu z osebnim avtomobilom. Kljub temu bo tehnologija RFID postala »sestavni del« novih nemških osebnih izkaznic.

Nizozemsko podjetje NXP Semiconductors, ki je z nemško vlado podpisalo desetletno pogodbo, je namreč najavilo, da je pričelo z množično proizvodnjo čipovji RFID. Ta bodo vgrajena v nove osebne izkaznice, ki bodo nemškim državljanom na voljo v novembru. Ker se bodo vsi osebni in drugi podatki nahajali na varnostnem čipovju, bodo z ustrezno opremo seveda dostopni brezžično.

Nove osebne izkaznice bodo nemškim oblastem omogočale hitro in natančno legitimacijo državljanov. Dostop do osebnih podatkov naj bi bil omogočen le organom pregona, davčni službi in javni upravi. Če bodo nemški državljani razpolagali z namenskimi bralniki, bodo novost lahko uporabljali celo za identifikacijo na svetovnem spletu. Z novimi osebnimi karticami bo mogoče varno nakupovati, prenašati glasbo in seveda poslovati s številnimi nemškimi vladnimi službami.

Osebne podatke, ki se nahajajo na osebni izkaznici in so shranjeni na delu čipovja RFID, bo varovala varnostna tehnologija BAC (Basic Access Control). Ta sicer že dalj časa ni več zanesljiva, saj je »podlegla« že številnim univerzitetnim raziskovalcem in specialistom za informacijsko varnost. Občutljivejše osebne in druge podatke bo varoval protokol, ki je lastniški in zaprt. Nemško ministrstvo za notranje zadeve zagotavlja, da je ta, vsaj zaenkrat, dovolj varen pred nadobudnimi hekerji.


Prijavi napako v članku