Računalništvo, telefonija
15.01.2019 09:32

Deli z drugimi:

Share

Nemčija z novo zakonodajo ostro nad Facebook

Nemčija naj bi omejila osebne podatke, ki jih lahko Facebook zbira o uporabnikih njegovih storitev.
Nemčija naj bi omejila osebne podatke, ki jih lahko Facebook zbira o uporabnikih njegovih storitev.

Podjetje Facebook z več kot dvema milijardama uporabnikov je bilo že večkrat zasačeno pri nelegalnem zbiranju osebnih podatkov uporabnikov družbenega omrežja. Najnovejša afera povezana z osebnimi podatki pa je razkrila, da je imelo priljubljeno družbeno omrežje z več kot 159 podjetji širom sveta sklenjen partnerski dogovor, ki je grobo posegal v zasebnost uporabnikov. Tu gre tudi za »ugledna« podjetja s področja računalništva, kot so Apple, Microsoft, Sony, Amazon in Netflix.

Ker obstaja utemeljen sum da podjetje Facebook s tujimi podjetje še vedno prikrito deli osebne podatke uporabnikov, so se nemški politiki odločili za posredovanje. Ti bodo namreč s sprejemom posebne zakonodaje največjemu družbenemu omrežju prepovedale zbiranje določenih podatkov o uporabnikih njegovih storitev. Čeprav do nova zakonodaja obvezujoča le za delovanje Facebooka v Nemčiji, bi se ta poslovna praksa lahko prenesla tudi na druge uporabnike širom sveta.

Poznavalci so prepričani, da bo podjetje Facebook sledilo navodilom, ki jih bo zanj pripravila Nemčija. V nasprotnem primeru ga namreč lahko doleti denarna kazen v višini 10 milijonov evrov, kar seveda ni ravno malo denarja. Nova zakonodaja naj bi bila sprejeta še pred letošnjo pomladjo.


Prijavi napako v članku