Računalništvo, telefonija
08.11.2011 06:24
Posodobljeno 10 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Nemčija pripravljena na vohunjenje za šolarji

Nemške izobraževalne ustanove bodo morale odslej paziti na piratstvo!
Nemške izobraževalne ustanove bodo morale odslej paziti na piratstvo!

Pred kratkim so hekerji skupine Chaos Computer Club javnost opozorili na izjemno nevarno škodljivo programsko kodo, ki naj bi bila plod visoko izurjenih programerjev. Nevaren trojanski konj »W32/R2D2A« namreč avtorju omogoča oddaljeno beleženje udarcev na tipkovnici, zajemanje slik namizja in celo snemanje zvočnih posnetkov. Ena največjih evropskih hekerskih skupin je prepričana, da je škodljiva programska koda dejansko plod dela nemške vojske.

Čeprav se prah po razkritju nevarnega trojanskega konja »W32/R2D2A« še ni povsem polegel, je Nemčija poskrbela za nov in svojevrsten škandal. Nemško Ministrstvo za kulturo je namreč z založniki in kolektivnimi organizacijami za upravljanje avtorskih pravic podpisalo pogodbo, ki šolskim oblastem daje pravico, da z namenskim programom (vohunskim orodjem) nadzirajo šolske računalnike z namenom iskanja nelegalnih oziroma piratskih kopij programske opreme. Z njim bo lahko Ministrstvo za kulturo enkrat letno prečesalo en odstotek računalnikov, ki se uporabljajo za izobraževalne namene.

Če bo vohunsko orodje na šolskih računalnikih razkrilo nelegalne oziroma piratske kopije programske opreme in drugih avtorsko zaščitenih del (teh je, roko na srce, v izobraževalnih ustanovah več kot preveč), bo to imelo neposredne finančne in disciplinske posledice tako za vodstvo šole kot učitelje. Nemško Ministrstvo za kulturo bo vohunski program pričelo nameščati že januarja. Do tedaj bo moralo še določiti v kakšni obliki in na kakšen način se bodo rezultati prenašali k založnikom. Poleg tega bo potrebno še definirati, kdo bo nad tem nadzorom izvajal nadzor (nadzor nadzora) in kdo ga bo odobril.


Prijavi napako v članku