Računalništvo, telefonija
24.01.2019 20:00
Posodobljeno 2 leta nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Ukrasti vam želijo gesla! Ne odpirajte sporočila z zadevo v cirilici

Uporabniki spleta in spletne pošte, pozor. Ne odpirajte sporočila z zadevo v cirilici in wordovim dokumentom v priponki!
Na twitterju objavljeno opozorilo Nacionalnega odzivnega centra za kibernetsko varnost.
Na twitterju objavljeno opozorilo Nacionalnega odzivnega centra za kibernetsko varnost.

Nacionalni odzivni center za kibernetsko varnost SI-CERT prek svojega twitter in facebook profila poziva, naj uporabniki ne odpirajo sporočila, ki ima v zadevi zapis v cirilici, v priponki pa je Wordov dokument. “POZOR! Sporočilo z zadevo v cirilici in MS Word priponko? Ne odpirajte, ukradli vam bodo vsa shranjena gesla in namestili keylogger za tista, ki jih vpisujete vsakič znova. Gre za nov vzorec, protivirusna podjetja smo že obvestili,” so zapisali pri SI-CERT.

Keylogger beleži vaše tipkanje, z njegovo pomočjo pa pridejo spletni nepridipravi z lahkoto do vaših gesel in jih zlorabijo.

Kot se da razbrati iz na družbenih omrežjih objavljenega sporočila spletnih goljufov, ki ga je objavil SI-CERT, v njem piše: Dober dan, prosimo izpolnite in vrnite priloženi list s podpisom in žigom. Vsa vprašanja, prosimo, ne oklevajte in me vprašajte.

Če nekoliko podrobneje pogledamo samo sporočilo: že na prvi pogled je vsaj zadnji stavek pisal nekdo, ki je nevešč slovenskega jezika oziroma je bil najverjetneje preveden s pomočjo Googlovega prevajalnika. Nenavadno je tudi, da je v sporočilu zadeva v cirilici, ostalo besedilo pa ne. Tudi sicer bodite do takšnih in podobnih sporočil vedno vsaj nekoliko skeptični in ne zaupajte vsemu in vsakomur, saj na spletu mrgoli nepridipravov, ki bi se radi dokopali do vaših podatkov, v tem primeru do vaših gesel.


Prijavi napako v članku