Računalništvo, telefonija
06.08.2010 13:15
Posodobljeno 11 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Navigacijski sistem v očalih

Navigacijski sistem nekoliko drugače.
Navigacijski sistem nekoliko drugače.

Če obožujete potepanja po neznanih krajih, a vam primanjkuje prirojenih navigacijskih sposobnosti, bi vam zagotovo prišel v poštev inovativni navigacijski sistem, vgrajen v očalih. Dejansko gre za prototip nekoliko neobičajnega navigacijskega sistema, ki so ga japonski raziskovalci iz fakultete za elektro-komunikacije (Nakajima Laboratory) predstavili na mednarodnem sejmu Wireless Japan 2010.

Navigacijski sistem Wearable Personal Navigation System (WPNS) usmerja uporabnika preko miniaturnih diod LED, ki so vgrajene v notranji del okvirja očal. Za določanje smeri gibanja uporabnika in položaj njegovih oči je zadolžen magnetni smerni senzor. Uporaba nadvse zanimivega navigacijskega sistema je sila enostavna, saj zadošča, da pri hoji sledimo diodam, ki sta vgrajeni na levi in desni strani očal. Poleg tega je novinec varnejši od običajnih navigacijskih sistemov, saj med hojo ne umaknemo pogleda s pločnika ali ceste.

Ker gre pri navigacijskem sistemu v očalih le za koncept, ta po vsej verjetnosti ne bo nikoli ugledala prodajnih polic trgovin. Kljub temu lahko še vedno držimo pesti, da bodo v bližnji prihodnosti tovrstni navigacijski sistemi vendarle naprodaj. Zagotovo bi ga bilo vredno vsaj enkrat preizkusiti.


Prijavi napako v članku