Računalništvo, telefonija
Avtomoto
Življenjski slog
Triki in nasveti
04.11.2022 15:15

Deli z drugimi:

Share

Test skiroja Navee N65: zabaven in zmogljiv, vendar ne najbolj prenosljiv

Električni skiroji so zavzeli marsikatero ulico v največji mestih na svetu. Tudi v Ljubljani na topel dan vidimo kar nekaj "električarjev", ki brez skrbi na svetu švigajo 25 km/h (ali več) po kolesarskih stezah in pločnikih.

Električni skiro lahko dobimo za nekaj sto evrov ali tudi več kot tisoč evrov. Sami se nagibamo na neko srednjo varianto, kjer cena ni preveč vrtoglava, vseeno pa ni premajhna, da bi nas skrbela konstrukcija e-skiroja in njegova splošna varnost. Sem spada električni skiro Navee N65, s katerim smo se spustili po ljubljanskih in medvoških ulicah ter makadamih.

Električni skiro Navee N65: Kaj nam je bilo všeč in kaj ne?

Skiro je prispelo že sestavljeno (pri nekaterih ga morate delno sestaviti sami, na primer krmilo). Bilo je zloženo, postopek zravnave pa je sila enostaven. Na obeh koncih krmila imate vzvod, ki ga obrnete, in postavite krmilo ter drog krmila v pravilen iztegnjeni položaj. Prostora za napako ni, saj je narejeno za butce. Če je postopek zložitve zelo enostaven, je sam skiro vse prej kot to. Tehta namreč skoraj debelih 24 kilogramov, velik podvig za nošenje za marsikaterega uporabnega, še posebej za nežnejši spol. Je tudi zelo velik, zato je prenosljivost še toliko bolj izrazita muka. V zloženem načinu je prostorsko bolj prijazen, a vseeno se ne prilega vsakemu prtljažniku. Pri manjših avtomobilih (pri nas Ford Fiesta, Fiat Bravo) je shranjevanje nemogoče, razen če boste podrli zadnjo klop, kar pa nima smisla.

Teža in velikost pa imata svoje prednosti. Ogrodje skiroja, izdelano iz aluminijeve zlitine, deluje robustno, kar je dober pokazatelj, da ne gre za krhek modni dodatek, ki se bo prelomil na polovico ob večji luknji na cesti. Deska je dovolj velika, da lahko 95-kilogramski voznik udobno stoji na skiroju z obema nogama eno zraven druge.

Če pogled usmerimo nižje, najdemo velike in široke 10-palčne (25,4-cm) pnevmatike napolnjene z zrakom, ki poleg teže in aluminijevega ogrodja poskrbijo, da nepazljiva vožnja in nenamerno srečanje z robnikom ali luknjo na cesti avtomatsko ne pomeni lovljenja ravnotežja in paničnih misli o morebitni poškodbi. Zadaj najdemo en del zavornega sistema – kolutno zavoro (upravljamo s kolesarsko ročico na levi strani krmila) – drugi del se skriva v motorju v obliki sistema EBS (elektronsko zaviranje). Na zadnji pnevmatiki je še sistem povrnitve energije, ki pa ne igra bistvene vloge pri podaljšanju dosega baterije.

Če je varnost pogojena s trpežnim ogrodjem in pnevmatikami (poleg seveda premišljene vožnje voznika), je užitek in priročnost v rokah motorja. Glavna naloga motorja je zagotoviti končno (ali vsaj približek) hitrost ne glede na teren in naklon vzpona. V tem primeru z ročico na plin upravljamo s 500 W brezkrtačnim motorjem, ki moč pošilja v sprednje kolo. Sprva nas je skrbelo, kako bo motor dovajal svojo moč na sprednjo pnevmatiko oziroma kakšna bo vožnja: ali bo preveč tresoča/preveč nepredvidljiva? Skrbi so bile odveč, morda tudi po zaslugi občasno lenega motorja in ročice za plin. Začetni pospeški (nekje do 10 km/h) so zadržani, po vsej verjetnosti gre za varnostno funkcijo, sama ročica pa občasno pozno zabeleži naše ukaze. Sum je ponovno na varnostni funkciji ali pa morda programski hibi v krmilniku. Po začetni fazi privajanja smo sprejeli, da to tako deluje in na stvar pozabili. Prestavljate lahko med načinom hoje in tremi prestavami: 15, 20 in najvišjo hitrostjo 25 km/h, ki je v Sloveniji zakonsko določena. Kot veleva zakonodaja, ima e-skiro spredaj in zadaj belo in rdeče svetilo ter stranske svetlobne odbojnike. Več o zakonodaji e-skirojev in e-koles lahko izveste tukaj.

Na sredini krmila je pregleden zaslon z vsemi potrebnimi informacijami, ki jih boste potrebovali med vožnjo: hitrost, stanje baterija, prevoženi kilometri, prestava, stanje luči. Električni skiro Navee N65 lahko povežete z aplikacijo Go Navee, ki pa dodatno ne izboljša preglednost ali funkcionalnost skiroja. V nastavitvah lahko vklopite sistem za povrnitev energije in ohranjevalnik hitrosti. Več v tem v nadaljevanju. Vir nejevolje je bilo povezovanje z aplikacijo, katero smo morali vsakič ponovno seznaniti s skirojem, namesto da bi se to zgodili samodejno ob vklopu.

Kako se je obnesel med vožnjo?

E-skiro Navee N65 smo večino časa testirali v Medvodah. Naša dnevna relacija Žlebe-Medvode, malo več kot 5 kilometrov, zajema nekaj manjših vzponov, daljšo ravnino, vožnjo po kolesarski stezi in nekaj sto metrov neasfaltirane ceste, ki je prerešetana s številnimi luknjami in majhnimi kupi peska. V nasprotno smer smo večkrat naredili manjši obvoz, kjer smo se srečali z bolj strmim vzponom (nekje 20°) in gozdno pot.

Za začetek vožnje je potrebno skiro ročno poriniti (push & go). Zatem krmilnik usposobi ročico za plin.

Pnevmatike napolnjene z zrakom dobro absorbirajo manjše tresljaje, zaradi česar je vožnja po nezahtevnih terenih udobna, čeprav e-skiro nima namenskega vzmetenja. Pri vožnji na neasfaltirani cesti in gozdni poti so tresljaji bolj izraziti. Če bi se dalj časa vozili po tovrstnih terenih, bi zagotovo čutili nelagodje v rokah. V teh trenutkih smo pogrešali vzmetenje, vsaj spredaj, ampak se zavedamo, da bi bila cena skiroja posledično višja. Manjše luknje na cestah ne predstavljajo težav za zračne pnevmatike, večjih smo se izogibali, ampak bolj zaradi presenetljivo nizkega težišča skiroja, zaradi katerega smo večkrat nevede podrgnili po kakšni oviri.

Pri povprečnih vzponih e-skiro Navee N65 nima težav z ohranjanjem končne hitrosti.

Pri vzponih se je Navee N65 dobro obnesel. Pri manjših ni imel težav pri ohranjanju končne hitrosti 25 km/h. Le na najstrmejšem delu je hitrost padla pod 15 km/h, pri kateri pa je bil e-skiro še vedno stabilen (ni bilo nerodnega opletanja s krmilom). Oglaševan doseg 65 km je nedosegljiva številka, vsaj na naši relaciji in s 95-kilogramskim tovorom. Tudi z vožnjo na izključno ravni asfaltirani cesti in 15 kilogramov lažjem vozniku smo v dvomih, da bi dosegli 60 kilometrov. Osebno smo zabeležili doseg nekje med 30 in 40 kilometrov, s čimer smo tudi zadovoljni. Čas polnjenja je 7 ur.

V aplikaciji lahko vklopite ohranjevalnik hitrosti, ki se samodejno vklopi po nekaj sekundah vožnje s konstantno hitrostjo. Sistem deluje solidno, čeprav se malenkost zaplete pri kombinirani vožnji z vzponi in spusti. Druga pametna funkcija, ki jo premore skiro, je sistem za povrnitev energije. Vklopite jo v aplikaciji in razen tega, da se funkcija drugače obarva, ne moremo reči, da opazno vpliva na delovanje e-skiroja.

Kako je z modificiranjem skiroja? Za »DIY« entuziaste, ki bi radi sami dodali morebiti vzmetenje, zamenjali krmilnik (ročno potiskanje skiroja za zagon je lahko za nekatere nadležno) ali pa kaj drugega, ta skiro ni najbolj posrečena izbira. V času testiranja nismo zasledili spletnega ali fizičnega vira, kjer bi lahko naročili dodatno opremo. Tudi spletna skupnost za dotični skiro ni prav velika, zato je izmenjava praktičnih informacij zelo omejena.

Električni skiro Navee N65 bi priporočali tistim, ki bi radi videli, da se za določena opravila ni potrebno vedno zanašati na avto (kar je v vsakem primeru namen vseh e-skirojev). Zaradi dostojnega dosega in robustne konstrukcije je e-skiro primeren za vožnjo v službo in po ostalih vsakdanjih opravkih, četudi je na poti neasfaltirana cesta. Če mislite, da ga boste del poti lahko vzeli s seboj na avtobus ali pa pospravili v prtljažnik manjšega avtomobila, boste naleteli na dve oviri: 24 kilogramov in konkretno velikost.

Skratka, gre za dober električni skiro s kar nekaj ključnimi prednostmi (varnost, robustnost, doseg, zmogljivost) in tudi nekaj pomanjkljivostmi (okornost, teža, lena ročica, osnovna aplikacija).

Električni skiro Navee N65 cena?

Električni skiro Navee N65 lahko dobite na TEJ POVEZAVI za zelo ugodnih 529 €. Pri tem morate uporabiti promocijsko kodo TC4495. Prodajalec vam skiro pošlje iz evropskega skladišča brez dodatnih dajatev, dodal pa je še brezplačno poštnino.


Prijavi napako v članku
Vas zanima več iz te teme?
Električni skiro električni skiroji Navee N65


Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

SGERM d.o.o.

Beloruska ulica 7, 2000 Maribor, Tel: 051 651 651
Sgermobil Vam ni jasno, zakaj ponudniki mobilne telefonije na enem mestu nimajo vsega, kar bi potrebovali ob nakupu mobilnega telefona? To se sprašuje tudi podjetje Sgerm d.o.o., ... Več

MegaSbajt, Sebastjan Sumina s.p.

Pot za Stan 16, 1351 Brezovica pri Ljubljani, Tel: 041 241 455
MegaSbajt je mlado podjetje, ki je ambiciozno pristopilo k izvajanju računalniških storitev in prodaje na področju informacijske tehnologije. Na podlagi strokovno in hitro izvedenih ... Več
Diamantni partner

ADM ADRIA d.o.o.

Prvomajska ulica 17, 3000 Celje, Tel: 05 925 19 55
O nas Večina podjetij se ustanavlja zaradi poslovne ideje, prodajnega koncepta ali pa zaradi potrebe po formaliziranju opravljanja poslovnih aktivnosti. Na primeru družbe ADM-Adria, ... Več
Zlati partner

3WAY d.o.o.

Štalčeva ulica 5, 1215 Medvode, Tel: 01 361 70 14
Podjetje 3WAY se ukvarja s prodajo 3D printerjev, 3D skenerjev in programskih paketov CAD/CAM/PLM. Poleg tega nudijo tudi storitve na področju 3D tehnologij. So popolna rešitev, ... Več