Računalništvo, telefonija
Avtomoto
Življenjski slog
09.02.2023 15:13

Deli z drugimi:

Share

NASA in Boeing sodelujeta pri konceptu varčnejšega letala

Ameriška vesoljska agencija sodeluje z Boeingom pri novi zasnovi letala, ki bi lahko pomagala zmanjšati emisije in vpliv letenja na podnebne spremembe.
Koncept letala z novim transoničnim opornim krilom. Foto: Boeing
Koncept letala z novim transoničnim opornim krilom. Foto: Boeing

NASA je pred kratkim objavila, da bo sodelovala z najbolj znanim proizvajalcem letal Boeing pri novem tipu varčnega letala za komercialno uporabo. Njihov cilj je zmanjšati emisij letalskega goriva in vpliv komercialnega letenja na podnebne spremembe.

»Večina vas NASO vidi kot vesoljsko in letalsko agencijo. Smo tudi podnebna agencija,« je na tiskovni konferenci povedal administrator pri NASI Bill Nelson. NASA spremlja Zemljo iz vesolja – z orodji, kot so sateliti za spremljanje globalnih vremenskih razmer in vodnih sistemov – in razvija tehnologije za zmanjšanje emisij ogljika.

Hkrati pa ameriška vesoljska agencija razvija tudi letala, kot sta električno letalo X-57 Maxwell, ki naj bi poletelo letos, in transportno letalo Super Guppy, s katerim NASA prevaža vesoljsko kapsulo Orion. To vključuje tudi razvoj letalskih tehnologij, ki se bodo sčasoma prebile do komercialnih letal, ki jih večina od nas uporablja za potovanja v tujino.

»Ko letite v katerem koli letalu, ste obkroženi s tehnologijo Nase,« je dejal Nelson. NASA že desetletja sodeluje pri razvoju oblikovanja letal. »Winglete«, majhne navpične podaljške kril, je ustvarila NASA v 70. letih prejšnjega stoletja in so zdaj na potniških letalih vseprisotni. Njihova inovacija pred 50 leti je istočasno občutno povečala doseg potniških letal.

Agencija upa, da bo njen trajnostni projekt Sustainable Flight Demonstrator lahko zagotovil podobno vrsto inovacije v obliki nove strukture kril, imenovane transonično oporno krilo (angl. transonic truss-braced wing). Sodelovala bo z Boeingom pri načrtovanju in izdelavi novega letala, ki naj bi bilo varčnejše z gorivom in bi lahko porabilo do 30 odstotkov manj goriva v primerjavi s sedanjimi zasnovami letal.

Pri NASI izpostavljajo, da bi to lahko vodilo tudi do cenejših letalskih vozovnic za potrošnike.

Letala za komercialne lete bi popolnoma spremenili

Koncept je letalo z učinkovitejšimi motorji in krili, ki so nameščena visoko na telesu letala ter so daljša in ožja, podpira pa jih opornik, ki prihaja iz spodnjega trupa letala. To ustvarja manjši upor, medtem ko krilo zagotavlja dovoljšen dvig.

»Tovrstna aerodinamika je pravzaprav znana že dolgo časa,« je dejal Bob Pearce, NASA administrator direktorata za aeronavtične raziskovalne misije. »Če povečate razmerje stranic krila, posledično zmanjšate upor letala. Vemo, da če to storimo, dobimo boljšo aerodinamiko, manjši upor in manjšo porabo goriva.« Nova zasnova bi prav tako sprostila prepotreben prostor za morebiten razvoj novih, naprednih pogonskih sistemov.

Največja inženirska ovira je ustvariti strukturo, potrebno za tovrstno zasnovo krila, ne da bi letalu občutno povečali težo. Boeing je prvo različico tega koncepta predstavil leta 2019, vendar bo trajalo nekaj let, da integrira ostale tehnologije in preide od predstavitve do praktične uporabnosti. »Namen tega projekta je revolucionirati vrsto letal, ki jih javnost najpogosteje uporablja, ko se odloči potovati nad oblaki,« je dejal Nelson.

NASA obenem razvija tudi eksperimentalno letalo za nadzvočno letenje X-59 QueSST, ki pa ne bo prevažalo potnikov.


Prijavi napako v članku
Vas zanima več iz te teme?
NASA Boeing


Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

Cambium Networks

Unit B2, Linhay Business Park Eastern Road Ashburton, United Kingdom, , Tel: +44 1364 655500
Internet je vozlišče inovacij in temelj sodobne družbe. Okolja, kjer je internet prosto dostopen in zanesljiv, beležijo nepredstavljiv razvoj. Internetna dostopnost pa ni samoumevna. ... Več
Zlati partner

Enaa / Gambit trade d.o.o.

Savska cesta 3a, 1000 Ljubljana, Tel: 01 437 63 33
Gambit trade d.o.o. je eno najstarejših in uspešnejših računalniških podjetij pri nas. S svojo inovativnostjo premikajo meje. Tako so že leta 1999 postavili tudi Enaa prvo spletno ... Več
Zlati partner

SMART COM d.o.o.

Brnčičeva ulica 45, 1000 Ljubljana, Tel: 01 5611 606
Smart Com udejanja vaše vizije Težko je slediti razvoju informacijskega sveta. Rešimo en problem in že se pojavita dva nova. Kako ohraniti stik z razvojem tehnologije? Odgovor na ... Več

BILAZ d.o.o.

Sedejeva ulica 8, 5000 Nova Gorica, Tel: 05 333 19 00
Ponudba kakovostnih storitev s kvalitetnimi materiali in "brand name" računalniškimi blagovnimi znamkami jih uvršča v sam vrh tovrstnih ponudnikov. Cenovna politika podjetja je ... Več