Triki in nasveti
24.06.2018 23:05

Deli z drugimi:

Share

Naredite pavzo! Tudi od vašega pametnega telefona

Naredite pavzo! Tudi od vašega pametnega telefona
Naredite pavzo! Tudi od vašega pametnega telefona

Dragi sužnji pametnih telefonov (zavedam se, da sem med njimi tudi jaz), dopust je včasih pomenil čas za počitek, relaksacijo in polnjenje mentalnih in fizičnih baterij. Danes, ko imamo Wi-Fi na vrhu gora, mobilni signal sredi iceana in mednarodne podatkovne pakete, ta dopust le stežka izkoristimo za karkoli od prej naštetega. Ne glede na vse študije kažejo, da lahko 24/7 povezanost in dosegljivost na dolgi rok prineseta fizično in emotivno izčrpanost. Spet druge raziskave kažejo, da lahko modra svetloba naših ekranov negativno vpliva na kakovost spanca, prav tako pa naj bi obsesija z družbenimi omrežji povzročala depresijo.

Tukaj je nekaj nasvetov in trikov, kako lahko za trenutek prekinemo sicer “neločljivo” vez med nami in našimi pametnimi telefooni – vsaj za nekaj tednov ali dni:

Naznanite vaš “brez-tehnološki” dopust – Povejte svojim kolegom, prijateljem, družini, da boste odgovarjali na njihove klice in e-maile, ko se vrnete. Če pride do resnično nujne situacije, bodo že našli način, kako priti do vas.

Postavite realistične cilje – Obstajajo situacije, ko boste potrebovali vaš telefon, da bi lahko našli dobro restavracijo ali kulturno znamenitost. Poleg tega pa, kdo še sploh nosi s seboj fotoaparat? Vse kar morate narediti je, da se odločite, katere ativnosti so sprejemljive in za katere nočete uporabiti telefon – recimo postavite si cilj, da boste objavili zgolj eno sliko na dan na Instagram.

Ustvarite “internet-free” cono – Telefon nastavite na “letalski način”. To vam bo še vedno omogočalo, da telefon uporabite kot kamero, predvajalnik glasbe ali digitalni čitalec, brez da bi dobivali neskončno število obvestil, e-mailov, Facebook obvestil itd.

Skrijte ga – Nekaterim ljudem se zdi skušnjava telefona v bližini, na dosegu roke, enostavno preveč. Najbolj enostavna rešitev je, da telefon pospravite v sef in ga vzamete, ko se vam to zdi res potrebno.

Bodite analogni – Se še spomnite knjig in revij? Poizkusite z branjem kakšne od uspešnic, namesto brskanja po telefonu. Ne pozabite na družabne igre, v katerih lahko uživa celotna družina.

Uživajte v naravi – Raziščite okolico, pišite v potovalni dnevnik, preizkusite lokalno hrano. Na dopustu ste za to, da dobite nepozabne spomine.

Sprejmite dejstvo, da vam ni vseskozi potrebno biti dosegljiv in “on-line”. Navsezadnje, ni to tisto, zakaj ste na dopustu?


Prijavi napako v članku