Programska oprema
14.06.2005 13:37
Posodobljeno 16 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Naraščajoče grožnje orodja rootkits


Nova nevarnost – rootkits.

Rootkits so orodja, ki jih uporabljajo hekerji z namenom da bi prikrili svoje sovražne aktivnosti kot so namestitev vohunskih programov, krajo podatkov itd. Čeprav so bili prvotno namenjeni Unix sistemom, obstaja sedaj veliko število rookitov za Windows operacijske sisteme, kar predstavlja resno grožnjo številnim uporabnikom.

Rootkits so dejansko klasični tip sovražne kode, ki se je prvič pojavila pred desetimi leti. Hekerji z njimi modificirajo operacijski sistem računalnika in lahko celo odstranijo neketere osnovne funkcije. To pomeni, da ne le prikrivajo svoj obstoj, pač pa tudi aktivnosti, ki jih sovražni uporabnik izvaja na kompromitiranem računalniku na daljavo. Bolj ali manj lahko rootkit tudi prikrije obstoj drugih sovražnih kod na računalniku, preprosto s spreminjanjem podatkov datotek, ključev v registru ali aktivnih procesov.

Najboljša obramba pred rootkiti je preventiva. Dobro zaščitno sredstvo je pravilno in redno posodobljena protivirusna rešitev proti sovražnim kodam, ki lahko prepreči vstop večini rootkitov. Tudi požarni zid je v takih primerih zelo uporaben, saj lahko prepreči rootkitom, da bi vstopili skozi nezaščitena vrata in jih tudi ustavi v kolikor so že naeščeni na računalniku.


Prijavi napako v članku