Računalništvo, telefonija
30.12.2020 12:20

Deli z drugimi:

Share

Napredno orodje za navijanje novih procesorjev AMD že januarja!

Mobilni procesor AMD Ryzen 9 5900HX bo po potrebi mogoče naviti.
Mobilni procesor AMD Ryzen 9 5900HX bo po potrebi mogoče naviti.

Podjetje AMD je s pripravo procesorjev Ryzen 5000 zadelo v polno, saj temeljijo na osnovi procesorskih sredic Zen 3 in se lahko brez težav kosajo z Intelovimi izdelki. Novinci so namreč izdelani s pomočjo izboljšane 7-nanometrske tehnologije, natančneje “7nm + EUV”, ki se je na področju izdelave procesorjev izkazala kot nadvse uspešna. Najzmogljivejši model Ryzen 9 5950X pa podatke preračunaval s 16 procesorskimi sredicami oziroma 32 procesorskimi nitmi frekvence med 3,4 gigahercev in 4,9 gigahercev, pri polni obremenitvi pa porabi zgolj 105 vatov električne moči.

Če si že lastite novi procesor AMD ali pa imate starejšega, ki temelji na procesorskih sredicah Zen 2, imamo odlično novico za vas. Januarja 2021 bo namreč na voljo za prenos posebno programsko orodje imenovano Clock Tuner For Ryzen 2.0, ki omogoča dostop do nastavitev za procesorje, ki pogosto niso na voljo v strojni kodi ali operacijskem sistemu. Poleg podpore za nove procesorje AMD, bo novo programsko orodje prineslo še možnost imenovano Hybrid OC. Ta bo namreč omogočala tako samodejno kot tudi ročno navijanje procesorja in s tem pridobitev na zmogljivosti.

Poleg tega je razvijalec programskega orodja Clock Tuner For Ryzen že objavil tudi načrte za prihodnost. Različica 2.1 bo na voljo v prvi polovici leta 2021 in bo prinesla podporo za samodejno nastavljanje optimalnega delovanja procesorjev AMD s sredicami Zen 3. Različica 2.2, ki bo na voljo v tretjem tromesečju leta 2021 pa bo prinesla še podporo za procesorje AMD Ryzen Threadripper 5000 ter celo za procesorje Ryzen 5000, ki so namenjeni prenosnim računalnikom.


Prijavi napako v članku