Računalništvo, telefonija
24.01.2011 11:07

Deli z drugimi:

Share

Napad na računalnik preko mobilnega telefona

Pametni mobilni telefoni postajajo vse bolj priročno orodje hekerjev za izvajanje napadov!
Pametni mobilni telefoni postajajo vse bolj priročno orodje hekerjev za izvajanje napadov!

V zadnjih letih smo videvali hekerje, ki so za »dostavo« škodljivih programskih kod računalniškim sistemom koristili prirejene tipkovnice. Poleg tega so pametne mobilne telefone uporabljali kot sredstvo za oddaljeno upravljanje z avtomobili in televizijami. Kljub temu so hekerji šele pred kratkim odkrili način, kako pametne mobilne telefone uporabiti v vlogi tipkovnice z namenom zlonamernega upravljanja z računalniki.

Da lahko pametne mobilne telefone uporabimo za upravljanje z računalniškimi sistemi, so spretni računalničarji dokazali na varnostni konferenci Black Hat. Za uspešno izvedbo napada preko vmesnika USB zadošča le tako imenovani “root” dostop in namenska programska koda. Tu lahko mobilne telefone uporabimo še v vlogi tipkovnice in računalniške miške za prevzem nadzora nad računalniškimi sistemi.

Hekerji za izvajanje napadov in prevzem nadzora nad upravljanjem z računalniškimi sistemi izkoriščajo nezmožnost vmesnika USB za avtentikacijo povezanih naprav. Poleg tega priključek ni zmožen filtrirati škodljivih programskih paketov. Na srečo lahko nepridipravi izvedejo napad ali prevzamejo nadzor nad upravljanjem le v primeru, da njihove mobilnike fizično povežejo z računalniki. Dodatna previdnost bo tako potrebna le v primeru, da vas kdo prosi za polnjenje pametnega mobilnega telefona na vašem računalniku.


Prijavi napako v članku