Računalništvo, telefonija
06.09.2011 10:42
Posodobljeno 10 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Napad na bančne avtomate z infrardečimi kamerami

Raziskovalci s kalifornijske univerze so dokazali, da če kriminalec uporabi infrardečo kamero takoj po vnosu gesla, ima kar 80-odstotno možnost, da ugotovi tako številke kot njihovo pravo zaporedje.
Raziskovalci s kalifornijske univerze so dokazali, da če kriminalec uporabi infrardečo kamero takoj po vnosu gesla, ima kar 80-odstotno možnost, da ugotovi tako številke kot njihovo pravo zaporedje.

Bankomati so že od nekdaj zelo priljubljena tarča kriminalcev. Ker v več primerih nepridipravi poskušajo osebno geslo bančnih kartic pridobiti z miniaturno spletno kamero, komitenti gesla že dalj časa tipkajo na način, da številčnico prekrijejo z roko. To žal ne zadostuje več. Raziskovalci s kalifornijske univerze so namreč na varnostni konferenci USENIX Security Symposiumu pokazali, kako lahko kljub prekrivanju pridejo do osebnega gesla komitenta.

Za to zadošča, verjeti ali ne, le običajna infrardeča kamera. Če to kamero »namestimo« na bankomat, bo ta »beležila« temperaturo posameznih tipk. Ker infrardeča kamera omogoča večstopenjski prikaz hladnejših in toplejših točk in ker so pritisnjene tipke toplejše od ostalih, lahko kriminalec s tem pridobi osebno geslo tudi v primeru, ko komitent številčnico zakrije z roko. Ta metoda je kakopak najučinkovitejša takoj po vnosu osebnega gesla.

Raziskovalci s kalifornijske univerze so dokazali, da če kriminalec uporabi infrardečo kamero takoj po vnosu gesla, ima kar 80-odstotno možnost, da ugotovi tako številke kot njihovo pravo zaporedje. Najbolj zanimivo je to, da je osebna gesla lažje pridobiti z bankomatov, ki so opremljeni s plastično številčnico. Tu se namreč tipke ohlajajo počasneje kot pri kovinskih. Ta napad je zaradi zunanjih temperatur najučinkovitejši predvsem spomladi in jeseni.

Čeprav je možnost tovrstnega napada v praksi zelo majhna, vam priporočamo, da pri vnosu vašega osebnega gesla naključno pritisnete še nekaj dodatnih tipk. Na ta način bo kriminalec na infrardeči kameri videl več tipk in bo zelo težko določil pravo zaporedje skritega gesla. Poleg tega vtipkajte skrito geslo čim hitreje, saj boste s tem tipkam oddali manj toplote. Enako velja v primeru, če za tipkanje po številčnici uporabljate usnjene ali bombažne rokavice.


Prijavi napako v članku

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

SI SPLET d.o.o.

Ukmarjeva ulica 4, 1000 Ljubljana, Tel: 01 428 94 66
V podjetju SI SPLET d.o.o. se ukvarjajo s trženjem varnostnih in drugih rešitev na področju informacijskih tehnologij. V letu 2002 so pridobili ekskluzivno partnerstvo s podjetjem ... Več
Zlati partner

T-2 d.o.o

Verovškova ulica 64a, 1000 Ljubljana, Tel: 064 064 064
Za svoje naročnike skrbijo z najsodobnejšimi tehnološkimi rešitvami. Med prvimi v svetu so ponudili storitve prek VDSL tehnologije, kmalu za tem pa so svojo ponudbo razširili ... Več
Zlati partner

GROWTHCOM d.o.o.

PE Ljubljana, Šmartinska cesta 152, 1000 Ljubljana, Tel: 051 313 192
Growthcom - vaš specialist za digitalni marketing Svoje 10-letne izkušnje s področja prodaje in digitalnega marketinga je z nami delil direktor podjetja, David Fabjan. V Growthcomu ... Več
Zlati partner

ADVANT d.o.o.

Cesta na Brdo 119a, 1000 Ljubljana, Tel: 01 470 00 00
Podjetje ADVANT d.o.o. je z vami že od leta 1998. Naše osnovno poslanstvo je biti vodilni graditelj informacijsko komunikacijske infrastrukture. Aktivnosti, ki jih povezujemo ... Več