Računalništvo, telefonija
30.01.2020 10:58

Deli z drugimi:

Share

NanoPi R2S proti priljubljenemu Raspberry Pi

Novi FriendlyElec NanoPi R2S bo zlahka prepričal tiste, ki radi ustvarjajo!
Novi FriendlyElec NanoPi R2S bo zlahka prepričal tiste, ki radi ustvarjajo!

Priljubljenost nadvse kompaktnih osebnih računalnikov je med računalniškimi zanesenjaki še vedno zelo visoka. To sicer ne preseneča, saj je mogoče na njihovi osnovi zgraditi zelo zanimive naprave. Ker na tem področju trenutno prevladuje organizacija Raspberry, ne preseneča, da jo poskuša konkurenca z inovativnimi izdelki prehiteti. To je nedvomno uspelo podjetju FriendlyElec, in sicer s pripravo kompaktnega računalniškega sistema s prodajno oznako NanoPi R2S.

Pri kompaktnem osebnem računalniku NanoPi R2S nedvomno izstopajo kar dva priključka Ethernet, namenjena klasičnemu žičnemu omrežju. Poleg tega je tu na voljo en podatkovni vmesnik USB Type-A. Osebni računalnik NanoPi R2S podjetja FriendlyElec temelji na osnovi štirijedrnega procesorja Rockchip RK3328 z jedri Rockchip RK3328 frekvence 1,5 gigaherce in vgrajene grafične kartice ARM Mali-450MP2 frekvence 500 megahercev. Tu najdemo še en gigabajt sistemskega pomnilnika DDR4, režo za pomnilniške kartice microSD, 10-nožni priključek GPIO in polnilna vrata microUSB.

Kompaktni osebni računalnik FriendlyElec NanoPi R2S meri le 55,6 x 52 milimetrov, zato bo zagotovo našel prostor tudi v najmanjšem ohišju. Maloprodajna cena in dobavljivost novosti žal nista bila razkrita, je pa znano to, da novost poganja operacijski sistem operacijskim sistemom FriendlyCore, ki temelji na osnovi Ubuntu 18.04 Core. V navezi z posebno različico operacijskega sistema OpenWrt, imenovane FriendlyWrt, pa lahko novost spremenimo celo v usmerjevalnik.


Prijavi napako v članku