Računalništvo, telefonija
14.02.2019 16:00

Deli z drugimi:

Share

Največji svetovni proizvajalec začimb skupaj z IBM-om išče nove “umetno inteligentne” okuse

Največji svetovni proizvajalec začimb skupaj z IBM-om išče nove "umetno inteligentne" okuse
Največji svetovni proizvajalec začimb skupaj z IBM-om išče nove "umetno inteligentne" okuse

IBM Basic Research Laboratories je združil moži z največjim svetovnim proizvajalcem zažimb McCormick. Podjetje s sedežem v Marylandu v ZDA se je odločilo, da razvije nove okuse in hrano – s pomočjo umetne inteligence. McCormickovi podatki zadnjih 40 let vsebujejo pravo bogastvo okusov in kulinarike, kar predstavlja velik potencial za nadaljnji ravzoj. Umetna inteligenca, ki se je na podlagi teh podatkov učila, ima toliko znanja, kot le redkokateri kuhar na svetu. O na prvi pogled dokaj nenavadnem sodelovanju med IBM-om in McCormickom so pisali CNN, CNBC in vsi ostali večji medijski portali.


Umetna inteligenca, ki jo je prispeval IBM, in količina podatkov, ki jo je dodal McCormick, se je učila o surovih materialih, prodaji, kombiniranju surovin, napovedih glede trendov, potrošniških navadah in poizkušala napovedati nove kombinacije okusov. Končni rezultati so prišli iz začetnih milijonov različnih vstopnih točk, kjer prihajajo podatki v podjetje. Kot vse kaže sta IBM in McCormick na dobri poti, da jima uspe spisati dobro skupno zgodbo.


McCormick načrtuje izid nove produktne platforme “ONE”, v sklopu katere bo umetna inteligenca igrala središčno vlogo. Ta platforma bi naj izšla v sredini letošnjega leta, medtem ko naj bi prvi produkti na police ameriških nakupovalnih centrov prišli leta 2020. Platforma predstavlja kombinacijo strojnega učenja IBM-ovih strokovnjakov, umetne inteligence, kognitivne znanosti in podatkov o okusih, ki jih je McCormick obdeloval dobrih 40 let. “Umetne inteligenca bo McCormickovim produktnim razvijalcem omogočila, da pridejo do večih portfeljev okusov in da razširijo svoje meje kreativnosti”, pravijo pri IBM-u.


“Razvijalci” kot so prehranski znanstveniki, kemiki, nutricionisti in kuharji so pričeli z razvojem osnovnih receptov, imenovanih “species official”, kot so omake in gorčice. Strokovnjaki iz prej naštetih področij skrbno preizkušajo nove kombinacije okusov, potem pa so na vrsti testni preizkuševalci med strankami. Celoten proces od začetka razvoja recepta do končnega testiranja naj bi trajal od dveh do šestih tednov.

Hamed Faridi, glavni znanstvenik pri McCormicku pravi, da bo umetna inteligenca močno skrajšala razvoj produktov, napoveduje pa, da bo umetna inteligenca skrbela za ves produktni razvoj do konca leta 2021. Dostava produktov na trg karseda hitro je eden največjih izzivov, s katerim se danes soočajo vsa večja podjetja na svetu. Gospod Faridi še dodaja, da morajo razvijalci tudi z uporabo umetne inteligence identificirati prave kombinacije ter nastaviti optimalne parametre. Ne glede na vse pa bi se sistem moral sčasoma izboljšati, ko vanj prihaja vedno več podatkov.

Kaj pomeni to pionirsko sodelovanje med IBM-om in McCormickom za naslednje primere, je za zdaj težko povedati, je pa dejstvo, da bo umetne inteligenca predstavljala velik potencial za vedno več industrij.


Prijavi napako v članku