Računalništvo, telefonija
02.06.2020 06:18
Posodobljeno 1 leto nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Največje električno letalo uspešno prestalo prvi let

Električna potniška letala bi lahko kaj kmalu postala del našega vsakdanjika.
Električna potniška letala bi lahko kaj kmalu postala del našega vsakdanjika.

Elektrifikacija prevoznih sredstev je zadnja leta v polnem razmahu. Najbolj seveda izstopajo električni avtomobili, ki jih razvijajo nekatere največje svetovne znamke, poleg njih pa danes obstajajo še električni motorji, električne rolke, skiroji in električna kolesa. Tem vozilom se počasi pridružujejo še električna letala. To so dokazali pri podjetju eCaravan, saj jim je uspelo izdelati trenutno največje električno letalo na svetu. Tu je šlo za 11 metrov dolgo električno letalo Cessna 208B Grand Caravan, ki je z električnimi motorji moči 750 konjev v zraku vztrajalo kar dolgih 30 minut.

Omenjeni preizkus je ponovno dokazal, da bi bilo letenje z električnimi letali precej cenejše od letenja s tistimi, ki uporabljajo fosilna goriva. Pri podjetju eCaravan računajo na to, da bi lahko že v teku prihodnjega leta od ameriške letalske agencije (FAA) pridobili dovoljenje, da bi lahko potnike z električnim letalom prevažali na kratke razdalje. Trenutno največji izziv pričakovano predstavljajo baterije in njihova teža. Kljub temu bi se to lahko spremenilo že v bližnji prihodnosti, saj je trenutno v preizkušanju kar nekaj tehnologij, ki bi omogočile izdelavo zmogljivejših in lažjih baterij, s tem pa bi bilo mogoče izdelati tudi večja in lažja potniška letala.

Pri podjetju eCaravan pričakujejo, da se bo že v naslednjih desetih letih število potnikov, ki jih bodo lahko prevažali v enem električnem letalu, povečalo na skupno 20 ljudi, električna potniška letala s kapaciteto 100 potnikov pa so še vedno oddaljena prihodnost. Ta bi se namreč lahko pojavila šele čez tri ali štiri desetletja. Kljub temu gre tu za izjemen dosežek, ki ga ni mogoče kar spregledati.


Prijavi napako v članku