Računalništvo, telefonija
14.02.2014 18:15
Posodobljeno 7 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Največja sončna elektrarna na svetu začela obratovati

Pred kratkim je začela elektriko proizvajati največja sončna elektrarna na svetu, ki se nahaja v puščavi Mojave, Ivanpah, Kalifornija.
Največja sončna elektrarna na svetu začela obratovati
Največja sončna elektrarna na svetu začela obratovati

Predstavljajte si 300 tisoč računalniško vodenih ogledal velikosti 215 cm x 305 cm (višina, širina). Predstavljajte si, da jih z računalnikom vodite tako, da usmerjate sončno svetlobo v 140 metrov visok stolp, kjer se voda spreminja v paro in tako poganja turbine. Predstavljajte si, da ste v puščavi. Tako približno izgleda največja sončna elektrarna na svetu.

Razprostrta na 13 kvadratnih kilometrih v puščavi Mojave nudi opazovalcu čudovit prizor. Elektrarna je locirana blizu naselbine Ivanpah v Kaliforniji, od tod ime projekta “Ivanpah Solar Electric Generating System“. S starševskimi podjetji, kot so NRG Energy, Google, BrightSource Energy, in drugimi vlagatelji je bila zgrajena največja tovrstna elektrarna na svetu, ki je sestavljena iz treh ločenih elektrarn, ki so jih zgradili po fazah.

Projekt Ivanpah je prvi sončno-energetski projekt Kalifornije velike razsežnosti v zadnjih 20 letih in je obenem tudi del cilja Kalifornije, ki naj bi si do leta 2020 prizadevala pridobiti 33 % vse energije iz obnovljivih virov. Elektriko iz Ivanpaha bodo prodajali raznim elektro podjetjem v Kaliforniji, energija, ki jo proizvajajo vse tri elektrarne v Ivanpahu, pa naj bi zadostovala za povprečno letno porabo 140.000 domov, pri maksimalni moči delovanja na vrhuncu dneva pa celo za dvakrat toliko. Vsi trije stolpi naj bi skupno namreč proizvedli 392 MW sončne energije pri polnem delovanju.

Projekt je poleg tega, da je priskrbel obnovljive vire energije, odprl tudi nova delovna mesta in dal “pospešek” lokalni ekonomiji, saj je na vrhuncu ustvaril 2.650 gradbenih delovnih mest, 86 delovnih mest operaterjev in vzdrževalcev sistema, obenem pa podpira 76 delovnih mest energetskih dobavnih verig.

Projekt je z možnostjo izposoje 1,9 milijarde dolarjev podprlo tudi ameriško ministrstvo za energetiko. Projekt se je že soočil s kritikami skeptikov, ki zagovarjajo druge (cenejše) načine pridobivanja električne energije, in mnogimi vprašanji, kot je npr. »Ali elektrarna proizvede manj energije, če so ogledala umazana?« – to je glede na to, da se elektrarna nahaja v puščavi, vprašanje na mestu. Vsekakor pa je ideja o zeleni energiji dobra za našo prihodnost, zato se pustimo presenetiti.


Prijavi napako v članku

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Srebrni partner

ZEOS d.o.o.

Šlandrova ulica 4, 1231 Ljubljana Črnuče, Tel: 01 366 85 41
O družbi ZEOS Družba ZEOS, d.o.o. je izvajalec skupne sheme ravnanja z e-odpadki (OEEO), odpadnimi baterijami (OPBA) in odpadnimi nagrobnimi svečami (ONS). Skupaj s proizvajalci, ... Več
Zlati partner

ZEBRA SYSTEMS s.r.o.

Opavská 6230/29a, Češka, , Tel: +420 596 912 961
Kibernetska varnost oziroma dober varnostni načrt je ključen za zaščito vseh kategorij podatkov pred krajo, izgubo ali okvaro. Sem spadajo občutljivi podatki, osebno prepoznavni ... Več
Bronasti partner

openIT d.o.o.

Dimičeva ulica 13, 1000 Ljubljana, Tel: 01 589 81 89
OpenIT od leta 2012 izvaja poslovna izobraževanja s področja digitalnega marketinga, računovodstva, upravljanja s človeškimi viri (HR), prodaje, prava, financ, time managementa ... Več
Zlati partner

ECETERA d.o.o.

Motnica 7a, 1236 Trzin, Tel: 01 600 10 10
Vas zanima, kako vzpostaviti trajno in dobičkonosno komunikacijo s ključnimi ciljnimi skupinami, ki so pomembne za uspešno poslovanje podjetja in njegovo pozitivno podobo v javnosti? ... Več