Računalništvo, telefonija
21.03.2010 08:02
Posodobljeno 11 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Najpomembnejša je omrežna povezljivost

Z nakupom podjetja TANDBERG do širše ponudbe podjetja Cisco, ki bo omogočila strankam, da celovito prevetrijo način poslovanja.
Z nakupom podjetja TANDBERG do širše ponudbe podjetja Cisco, ki bo omogočila strankam, da celovito prevetrijo način poslovanja.

Na konferenci Cisco Expo 2010 smo med udeleženci, ki jih je bilo letos prek 400, izvedli raziskavo o uporabi in odnosu do napredne tehnologije. Zanimalo nas je predvsem, kakšno mnenje imajo strokovnjaki informacijsko-komunikacijske tehnologije o virtualizaciji.

Na konferenci Cisco Expo 2010, ki je letos potekala v Portorožu, in sicer pod sloganom “See beyond, move beyond“, smo udeležence v anketi spraševali o praksi uvajanja virtualizacije v podjetjih, njenih glavnih prednostih, uporabi aplikacij oziroma storitev v oblaku, katere aplikacije uporabljajo danes in katere bodo jutri ter o tem, katera je trenutno najpomembnejša tehnologija, ki jo uporabljajo.

Vstopamo v dobo računalništva v oblaku in virtualizacije in ker je ta tehnologija vedno bolj v porastu, je bila tudi osrednja tema letošnje ankete na konferenci Cisco Expo 2010. Danes je po mnenju sodelujočih v anketi najpomembnejša tehnologija omrežna povezljivost. Poleg predlaganih odgovorov so anketiranci izpostavili še naslednje tehnologije: virtualizacijo, varnost, brezžično omrežje, IP protokol, informacijsko tehnologijo in IP tehnologijo.

Ko smo jih vprašali, kateri so najpogostejši izzivi, s katerimi se soočajo na področju podatkovnih centrov, se jim zdi najpomembnejša hitrost tehnološkega napredka. Ko razmišljajo o infrastrukturi podatkovnega centra, so manj zahtevna področja energetska učinkovitost, razširljivost, migracija aplikacij, čas za uvedbo novih aplikacij ter usklajene varnostne in druge politike, medtem ko se jim fizični prostor sploh ne zdi pomemben.

Zanimala nas je tudi praksa uvajanja virtualizacije v podjetja in njene prednosti. Anketa je pokazala, da v podjetjih potekajo pobude za virtualizacijo: tako je odgovorilo 73 odstotkov vprašanih. 15 odstotkov jih je odgovorilo, da so pobude v prihodnosti načrtovane in le 5 odstotkov anketirancev pravi, da v podjetju ne potekajo nobene pobude.

Anketirance, ki so odgovorili s pritrdilnim odgovorom, smo nadalje vprašali, katera so glavna področja virtualizacije v njihovem podjetju. Anketa je pokazala, da so najpomembnejši strežniki. Poleg njih so pomembna še virtualizacija diskovnih sistemov, virtualizacija omrežne infrastrukture in virtualizacije namizja. Virtualizacija varnosti v podjetjih pa ne zavzema pomembnejše vloge. Glavne prednosti virtualizacije vidijo vprašani predvsem v višji stopnji izkoriščanja sredstev ter zmanjšanju TCO (zmanjšanju stroškov, infrastrukture, energije, hlajenja itd.), medtem ko ne vidijo prednosti pri pomoči pri konsolidaciji. Zanimalo nas je tudi stališče do uporabe aplikacij/storitev v oblaku. Anketirance smo vprašali, ali jih v njihovem podjetju uporabljajo. 22 odstotkov jih je odgovorilo, da aplikacije v oblaku uporabljajo, 17 odstotkov pa, da uporabo načrtujejo. 33 odstotkov vprašanih ne ve, ali v njihovem podjetju razmišljajo o uporabi aplikacij/storitev v oblaku, 28 odstotkov pa jih pravi, da v njihovem podjetju ne razmišljajo o uporabi aplikacij. Tiste, ki so odgovorili s pritrdilnim odgovorom, smo še dodatno vprašali, katere aplikacije uporabljajo oziroma uporabo katerih aplikacij imajo v prihodnostih v mislih. Aplikacije, ki jih uporabljajo oziroma imajo v mislih, so predvsem e-pošta in poslovna programska oprema.


Prijavi napako v članku