Spletni brskalniki
15.06.2009 09:59
Posodobljeno 12 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Najhitrejši spletni brskalnik?

Apple Safari4 Coverflow
Apple Safari4 Coverflow

Apple

je uporabnikom ponudil Safari 4, najhitrejši in najinovativnejši spletni brskalnik na svetu. Nova značilnost brskalnika Safari 4 je orodje Nitro, ki omogoča predvajanje programskega jezika JavaScript do 4,5 krat hitreje, kot smo bili vajeni pri njegovem predhodniku Safari 3. Uporabniki Mac in Windows PC računalnikov so imeli že februarja letos priložnost spoznati beta različico programa Safari 4. Funkcije Top Sites, Full History Search in Cover Flow omogočajo uporabnikom Safari 4, da se podajo v raziskovanje spleta na prijeten in inovativen način, ob uporabi modernih spletnih standardov, kot je npr. HTML 5 in naprednih CSS efektov.

Safari 4 je zasnovan na najnaprednejši tehnologiji spletnih brskalnikov. Vključuje tudi novo orodje Nitro JavaScript, ki predvaja programski jezik JavaScript do 8 krat hitreje kot brskalnik Internet Explorer 8 in do 4 krat hitreje kot Firefox 3. Poleg tega je Safari 4 tako hiter, da spletno stran naloži do 3 krat hitreje kot Internet Explorer 8 in Firefox 3.

Razvijanje odprto kodnega orodja WebKit je omogočilo Applu, da postane vodja v izpopolnjevanju standardov za spletne brskalnike. Tako Safari 4 podpira spletno različico HTML 5 in napredne CSS efekte. To omogoča uporabnikom, da delajo in uživajo ob višjih kategorijah spletnih aplikacij z bogatimi medijskimi možnostmi, grafikami in pisavami. Safari 4 je prvi spletni brskalnik, ki uspešno izpolnjuje kriterije testa Acid 3. Slednji preverja stopnjo prilagojenosti brskalnikov standardom programskih jezikov CSS, JavaScript, XML in SVG, ki so namenjeni dinamičnim spletnim aplikacijam.

Safari 4 vključuje funkcije Top Sites, ki omogoča predogled najpogosteje obiskanih in najljubših spletnih strani. Full History Search omogoča brskanje po nazivih, spletnih naslovih in celotnih tekstih že obiskanih strani. Cover Flow pa nam ponuja lažje preskakovanje med zgodovino obiskanih spletnih strani in zaznamki. Ostale inovativne značilnosti predstavljajo funkcije Smart Address Fields za avtomatično ustvarjanje spletnega naslova iz seznama predlogov, Search Fields za nadgradnjo iskalnih pojmov s priporočili Google Suggest ter Full Page Zoom. Zadnja omogoča podroben vpogled v spletno stran brez spreminjanja kakovosti njene predloge in besedila.

V operacijskem sitemu Mac OS X Snow Leopard, ki bo uporabnikom na voljo jeseni, bo Safari 4 deloval kot 64-bitna aplikacija. S tem se bo zmogljivost orodja Nitro Javascript povečala za 50 odstotkov. Operacijski sistem Snow Leopard omogoča večjo odpornost brskalnika Safari 4 na programska sesutja zaradi plug-inov v posameznnih procesih. Tako bo lahko deloval tudi v primeru tovrstnih sesutij, kar bo uporabniku omogočilo, da enostavno ponovno naloži želeno spletno stran in nadaljuje z brskanjem.

Safari 4 je na voljo uporabnikom Mac OS X in Windows operacijskega sistema. Brezplačno si ga lahko prenesete na naslovu Apple.com/safari.

Vas zanima več iz te teme?
Safari brskalnik

Prijavi napako v članku