Slika, tv, avdio
12.04.2013 13:00
Posodobljeno 6 mesecev nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Najboljši brezplačni programi za obdelavo video posnetkov

Ste navdušen snemalec raznih video posnetkov? Bodisi adrenalinskih vragolij, ki ste jih posneli z eno izmed vse bolj priljubljenih akcijskih kamer, posnetkov z družinskih slavij, poletnega dopusta na morju ali drugih dogodivščin? V tem primeru se vam na disku verjetno valja kar za nekaj ur posnetkov. Ti so sicer lahko še tako dobri, a prej ali slej si boste zaželeli, da bi jih lahko tudi uredili in iz njih izrezali posamezne dele, jim dodali glasbo ali druge učinke oziroma jih kako drugače napravili privlačnejše za gledalce. Takrat boste potrebovali enega izmed urejevalnikov video posnetkov.
Še tako dobri video posnetki so mnogo bolj zanimivi po naknadni obdelavi.
Še tako dobri video posnetki so mnogo bolj zanimivi po naknadni obdelavi.

Na tržišču je veliko plačljivih namenskih programov, a za občasno domačo rabo bodo dovolj dobri že nekateri, ki jih je moč dobiti brezplačno. Oglejmo si tiste izmed njih, ki so trenutno med bolj priljubljenimi.

1. Windows Movie Maker 2012 (http://goo.gl/9ODLQ)

Začnemo lahko kar z Microsoftovim urejevalnikom. Tega lahko brezplačno prenesete z Microsoftove spletne strani. Prednost programa je, da je izredno preprost za uporabo, še posebej, ker se bo pri vmesniku vsak uporabnik Microsoftove Pisarne počutil zelo domače. Seveda programu manjkajo napredne funkcije, ki jih imajo profesionalni urejevalniki, a bo večini domačih uporabnikov več kot zadoščal.

2. VirtualDub (http://goo.gl/4yh6e)

Odprtokodni urejevalnik, ki na videz deluje nekoliko zastarel, a naj vas to ne zavede. Brez dodatkov zmore v polnosti obdelovati le AVI datoteke, a vseeno lahko ponudi veliko. Z njim lahko skrajšujete posnetke, jim dodajate filtre in učinke, spreminjate barvo in kontrast ali s pomočjo dodatnih vtičnikov še razširite nabor njegovih funkcij.

3. Avidemux (http://goo.gl/l28BS)

Je majhen odprtokodni urejevalnik, ki omogoča osnovne operacije, kot so združevanje in rezanje posnetkov ter dodajanje filtrov in uravnavanje barve ter kontrasta. Podpira več vrst zapisov video posnetkov, od AVI pa do MPG4 in ASF. Omogoča tudi nekaj naprednejših možnosti, a ga to naredi nekoliko bolj zapletenega za uporabo. Na srečo pa je na internetu moč najti odličen vodnik, imenovan Avidemux wiki.

4. Jahshaka (http://goo.gl/QTJQm)

Vsekakor gre za enega boljših in bolj zmogljivih izmed brezplačnih urejevalnikov. Jashaka je odprtokodni urejevalnik, ki deluje tako na Linuxu kot tudi na Mac OS in Windowsih. Pohvali se lahko s podporo knjižicam OpenGL in OpenML. Edina težava je, da je razvoj programa v zadnjem času nekoliko zastal, kar je opazno tudi na njihovi domači strani, kjer je zadnja novica stara že dobro leto.

5. Lightworks (http://goo.gl/Vbevo)

Lightworks je izmed vseh opisanih še najbolj zmogljiv, a ima tudi najbolj strmo učno krivuljo in je namenjen zahtevnejšim uporabnikom. Ti bodo v njem našli odlično orodje, kar pove podatek, da ga uporabljajo tudi nekateri hollywoodski studii. Osnovna različica programa je brezplačna, če pa boste želeli omogočiti še dodatno funkcionalnost, pa je za 50 evrov na voljo verzija Pro. Na njihovi domači strani je možno dokupiti tudi dodatna orodja. Denimo namensko tipkovnico, ki stane 115 evrov ali pa kar upravljalno konzolo, ki je namenjena profesionalcem. O tem priča tudi zasoljena cena, ki znaša kar 2.330 evrov. Poleg tega je možen še nakup dodatnih vhodno-izhodnih kartic, kar še dodatno nakazuje na to, da je program namenjen tudi profesionalnim studiem.

6. Zwei-Stein video editor (http://goo.gl/b4Q8v)

Gre še za en dokaj zmogljiv urejevalnik, ki pa ravno zaradi svoje zmogljivosti in množice različnih funkcij, ki jih ponuja, ni prijazen do začetnikov. Omogoča tako urejanje video posnetkov, kot tudi dodajanje posebnih učinkov in urejanje zvoka.

7. Movica (http://goo.gl/GGHuP)

Movica je v osnovi namenjena predvsem urejanju video datotek, ki jih ne moremo urediti s programom VirtualDub. Torej denimo datotek .wmv, .flv, .rm in .mpg. To jo naredi uporabno na širšem področju od urejevalnika VirtualDub. Poleg tega je bilo veliko dela vloženega v bližnjice na tipkovnici, kar naredi urejanje z njo še preprostejše in hitrejše.

Na voljo je torej množica brezplačnih programov za urejanje, s katerimi boste lahko uredili video posnetke in jih tako naredili še privlačnejše. Za začetek priporočamo katerega izmed osnovnih, a preprostih urejevalnikov, denimo Windows Movie Maker. Če si boste želeli še nekoliko več funkcij, zmogljivosti in prilagodljivosti, se lahko lotite katerega izmed zmogljivejših, a zahtevnejših. Denimo Jashaka in Lightworks.

Če vašega priljubljenega urejevalnika ni na seznamu in bi ga želeli priporočiti še ostalim, pa ste vabljeni na forum Računalniških novic (http://goo.gl/XMEFT), kjer boste lahko svoje mnenje in izkušnje delili še z drugimi uporabniki.


Prijavi napako v članku

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

MOJA ZAPOSLITEV d.o.o., Optius.com

Borovec 2, 1236 Trzin, Tel: 01 810 02 00
Karierni portal Optius.com Optius.com je eden izmed večjih karierno zaposlitvenih portalov v Sloveniji. Že enajsto leto ga upravlja in sooblikuje strokovna ekipa, katere poslanstvo ... Več
Zlati partner

SMART COM d.o.o.

Brnčičeva ulica 45, 1000 Ljubljana, Tel: 01 5611 606
Smart Com udejanja vaše vizije Težko je slediti razvoju informacijskega sveta. Rešimo en problem in že se pojavita dva nova. Kako ohraniti stik z razvojem tehnologije? Odgovor na ... Več
Zlati partner

SAMSUNG GmbH, podružnica v Ljubljani

Letališka cesta 29a, 1000 Ljubljana, Tel: +386 80 697 267
Samsung Electronics Co. je vodilni tehnološki gigant, ki navdihuje svet ter oblikuje prihodnost s prodornimi zamislimi in tehnologijami. Njihova poslovna filozofija, ki temelji na ... Več
Zlati partner

SIDERA d.o.o.

Ulica Gradnikove brigade 11, 1000 Ljubljana, Tel: 031 777 790
O PODJETJU Sidera, ki v latinskem jeziku pomeni zvezda in je nastala v želji, da bi njena ustanoviteljica Urška Ambrož svoje dolgoletno delo v medijih združila s kreativno žilico, ... Več