Triki in nasveti
03.05.2018 08:00

Deli z drugimi:

Share

Najboljših 10 trikov

Najboljši triki, katere bi moral poznati vsak
Najboljši triki, katere bi moral poznati vsak

Vsakdan se srečujemo s takšnimi ali drugačnimi težavami, tako v realnem svetu, kot v digitalnem. Vendar pri digitalnem je tudi možnost, da si vsakdan zelo poenostavimo. Tukaj je nekaj takšnih trikov.

10. Novi načini uporabe obstoječih programov

Vsak ima na svojem računalniku nameščenih kar nekaj programov. Nekaj tudi takšnih, za katere sploh ne ve zakaj jih še ima, oziroma sploh ne ve zakaj se uporabljajo. Vendar vsak izmed programov, ima tudi svoje “skrite” funkcije – lastnostni, katere lahko uporabimo v vsakdanjem življenju. Tako na primer, priljubljena spletna shramba Dropbox ne zmore samo shranjevati vaše digitalne navlake, vendar lahko tudi nadzira vaš domač računalnik, tiska dokumente na daljavo in celo prenaša datoteke s pomočjo BitTorrenta. Bolj vsakdanja storitev, kot je Gmail, pa omogoča uporabnikom, ne samo da shranjujejo datoteke, temveč tudi možnost lociranja izgubljenega/ukradenega računalnika. Praktično vsako orodje je narejeno za več samo kot en (osnovni) namen.


9. Uporabljajte komandno vrstico

Vsakdo je v raznih filmih že videl uporabo komandne vrstice, s pomočjo katere nepridipravi večkrat vdrejo v tuje računalnike. Čeprav je tisto le iluzija, je še kako resnična. Tudi navadni lajki, se lahko naučijo uporabe komandne vrstice. To je koristno predvsem za orodja, katera bolje oziroma hitreje delujejo v komamdni vrstici, kot s pomočjo grafičnega vmesnika. Te vrstice najbolje delujejo v Linuxu, zaradi odprtokodnega operacijskega sistema, kar omogoča, da ima uporabnik vpogled v samo kodo (pod pokrov), ter lahko vse spreminja in ureja po želji. Tudi OS X ima nekaj podobnega. Pri Windowsu pa je malce težje z že vgrajeno komandno vrstico, zato priporočamo uporabo orodja, kot je Cygwin in Powershell.

8. Poglobite se v potrošnjo sistemskih sredstev

Če vsak dan preživite veliko časa za zaslonom, ste včasih že opazili, da računalnik na trenutke deluje počasneje, kot običajno. Zaradi tega, ste takoj uporabili upravitelja opravil, s katerim ste poskušali najti skrito težavo. Vendar, če samo gledate grafe in statistiko, vam ta ne bo povedala, kaj je pravzaprav narobe, oziroma kaj pravzaprav iščete. Najpogostejša težava, zakaj je računalnik počasen je preobremenitev procesorja. Ta se večkrat preobremeni zaradi ene same aplikacije, katera deluje v ozadju. V trenutku ko takšno aplikacijo zaprete, bi morala težava izginiti. Druga najpogostejša težava je pretirana uporaba internetne povezave. To poznajo predvsem uporabniki, kateri prenašajo velike količine podatkov s spleta in vanj tudi nalagajo. Takšne aplikacije po navadi delujejo v samem ozadju in hitro zapolnijo vse vire, če jih v aplikaciji ne omejimo. Tretja najpogostejša težava je pa povečana poraba RAMa, oziroma začasnega pomnilnika. Vendar, povečana poraba začasnega pomnilnika še ravno ne pomeni, da težava tiči ravno tukaj. Namreč, poraba RAMa se deli na dve skupini in sicer na dobro in slabo porabo. Tako, da preden se lotite ocenjevanja težave, se dobro poučite kaj in kako, ter si mogoče pomagajte z kakšnim izmed orodji na voljo na spletu.

7. Avtomatizirajte delovanje sistema

Računalnik potrebuje vzdrževanje. Tako kot si moramo dnevno umivati zobe, tuširati in ostale stvari, tako mora tudi računalnik, pregledati celoten sistem za virusi, se posodobiti, ter odpraviti pomanjklivosti in pobrisati nepotrebne stvari. Tega ne počne sam, vendar večinoma počne takrat, ko ga ne uporabljamo. To pa zato, da ne upočasni delovanja in nas s tem spravi v slabo voljo. Vendar, če mu ne pustimo tega prostega časa, si ga bo sam vzel, ko bomo mi delali pomembne stvari. Zato je pametno, da pri vseh programih nastavimo en čas, katerega namenimo za samodejno vzdrževanje. To je lahko tedensko ali pa mesečno, vsekakor pa ne letno.

6. Spoznajte skrite funkcije

Vsak operacijski sistem ima pod pokrovom kar nekaj skritih funkcij oziroma zmožnosti. Samo vedeti moramo, kje in kaj iskati. Pri tem nam lahko pomagajo kar nekateri programi, kot so Ultimate Windows Tweaker, OnyX za Mac ali Ubuntu Tweak za Linux operacijski sistem.

5. Poskribte za svoja gesla

Do sedaj, naj bi vsak znal ustvariti varno geslo. Poudarek je predvsem na besedni zvezi “naj bi”, namreč, mnogi uporabniki še uporabljajo zelo enostavna gesla, oziroma gesla za katera bi lahko rekli, da prav ponujajo svoje uporabniške račune nepridipravom, da jih izkoristijo. Če je to vaše šibko področje – mnogih kakorpak je, potem uporabite kakšnega izmed upraviteljev gesel, kot je 1Password. Ta lahko za vas ustvarijo naključna močna gesla, katera lahko potem uporabite za prijavo v različne spletne račune. Vsekakor pa je pomembno tudi, da ima vsak spletni račun svoje geslo, katero je sestavljeno iz malih in velikih črk, številk in posebnih znakov.

4. Vse s tipkovnico

Pri današnjih računalnikih, praktično miške več ne potrebujemo, saj lahko z navadno tipkovnico dosežemo praktično vse kar si želimo. Ne samo, da so takšne bližnice enostavne za uporabo, so tudi hitre in priročne, saj nam privarčujejo dragocene sekunde, katere že vsakdo zna ceniti. Večina uporabniških programov, kot so na primer Gmail, Microsoft Word in ostale osnovne funkcije, celo Facebook ima svoje bližnjice. Zraven vsakega ukaza, katerega najdete, je ponavadi zapisana še kombinacija “vročih tipk”, s katerimi dosežete isto. Tako na primer, če večkrat kliknete na gumb shrani, zraven njega piše CTRL+S, kar vam poenostavi vaše delo (čeprav večina programov shranjuje spremembe avtomatsko, je še vedno koristno).

3. Uporabite enostaven operacijski sistem

Čeprav mnogi uporabniki imajo nameščen Windows ali Mac (v to kaj ima kdo se rajši ne bomo poglabljali), je še vedno za stare računalnike vredno preizkusiti kakšno izmed Linuxovih distribucij. Ne samo, da je tak operacijski sistem brezplačen in odprtokoden (kar pomeni, da lahko z njim počnemo praktično karkoli), je tudi izredno “lahek” saj ne potrebuje veliko sistemskih sredstev in je kot nalašč narejen za stare računalnike, kateri bi bili drugače za odpis.

2. Več moči iz obstoječe strojne opreme

Če samo malo spremenimo nastavitve, lahko svojo strojno opremo prisilimo, da deluje z večjo močjo, kot je bila načrtovana. Tako, na primer, večina strojne opreme dela samo s približno 80% zmoglivostjo, saj teh 20% proizvajalci zaklenejo za normalno uporabo. Če vemo kaj delamo in samo če vemo, lahko izkoristimo še teh 20%. Vendar pozor. Če procesor ali ostalo strojno opremo navijemo na preveč “obratov”, lahko ima to tudi negativne poosledice. Zanimivo je tudi, da lahko s pomočjo Hackintosh-a naložimo tudi Applov operacijski sistem OS X na navaden namizni ali prenosni računalnik. Najbolj se pa to pozna predvsem pri brezžičnih usmerjevalnikih. Ti so namreč večkrat zaklenjeni na določeno moč. Tako, samo če naložimo operacijski sistem za brezžične usmerjevalnike DD-WRT (kateri je mimogrede odprtokoden in brezplačen), lahko drastično izboljšamo zmogljivost in domet obstoječega cenenega usmerevalnika. Tako lahko usmerjevalnik vreden 20€ “nadgradimo” na zmogljivost usmerjevalnika za več kot 200€.

1. Ustvarite svoje skripte

Tukaj ni potrebno znanje celotnega programskega jezika, da bi ustvarili kakšen koristen skript za naš sistem. Tako na primer lahko samo z AutoHotkey programsko opremo, naredimo kar nekaj trikov, s katerimi lahko dostopamo in nadziramo svoj računalnik na daljavo. Applovi uporabniki pa imate za to na voljo enostaven-za-uporabo program imenovan AppleScript.


Prijavi napako v članku