Računalništvo, telefonija
22.04.2020 06:21

Deli z drugimi:

Share

Najboljši poceni pametni mobilni telefon v tem trenutku je..

Google Pixel 3a nudi najboljše razmerje med ceno in zmogljivostjo.
Google Pixel 3a nudi najboljše razmerje med ceno in zmogljivostjo.

Tehnologija na področju pametnih mobilnih telefonov je v zadnjih nekaj letih močno napredovala. Telefoni so danes namreč opremljeni z boljšimi digitalnimi fotoaparati, več pomnilnika in hitrejšimi procesorji. Čeprav se ti po zmogljivosti lahko že povsem kosajo z osebnimi računalniki, njihova zmogljivost že po nekaj letih močno upade, zato nam ne preostane drugega, kot da starega prodamo in se odločimo za nakup novejšega.

Ker pa vsi uporabniki storitev mobilne telefonije za nov aparat niso pripravljeni odšteti denarja, so zanesenjaki spletnega portala Engadget opravili raziskavo trga z namenom, da bi ugotovili, kateri pametni mobilni telefon ponuja najboljše razmerje med ceno in kakovostjo. Kot vse kaže je ta naslov pripadel pametnemu mobilnemu telefonu Google Pixel 3a, ki ga je računalniški gigant javnosti uradno predstavil v letu 2019. Tu namreč gre za odličen pametni mobilni telefon kakovostne izdelave, ki je opremljen s privzetim operacijskim sistemom Android, zanj pa je treba v prosti prodaji odšteti zgolj 299 evrov (model Google Pixel 3a) oziroma 379 evrov (Google Pixel 3a XL). To je seveda precej manj od konkurence, predvsem pa od paradnih konjev vodilnih proizvajalcev telefonov, kot sta Samsung in Apple.

Strojna oprema mobilnikov Google Pixel 3a in Pixel 3a XL sicer ni pretirano zmogljiva, a vseeno dovolj dobra tudi za nekoliko zahtevnejša opravila. Ta namreč obsega mobilni procesor Snapdragon 670 podjetja Qualcomm, štiri gigabajte sistemskega pomnilnika in 64 gigabajtov prostora za shranjevanje podatkov, ki ga lahko razširimo s pomočjo pomnilniške kartice. Med povezavami pa najdemo podporo za mobilna omrežja 4G/LTE ter nepogrešljivi brezžični povezavi Bluetooth 5.0 LE in WiFi Dual Band. Novinca ne razočarata niti na področju zajemanja fotografij in videoposnetkov, saj je za ta namen na voljo dvojno slikovno tipalo Sony IMX363 ločljivosti 12,2 milijonov slikovnih točk, spletna kamera pa ponuja ločljivost osem milijonov točk.

Ohišje novincev je sicer v osnovi praktično enako precej dražjima modeloma Pixel 3 in Pixel 3 XL, ključna razlika pa je v uporabljenih materialih. Pri njih namreč ne najdemo stekla in aluminija, saj je ohišje izdelano iz plastike, ki pa daje občutek visoke kakovosti. To je verjetno tudi razlog, zakaj sta pametna mobilna telefona med uporabniki zelo priljubljena, in sicer do te mere, da je podjetju Google z njima uspelo podvojiti prodajo pametnih mobilnih telefonov družine Pixel. To dejansko kaže na to, da pametni mobilni telefoni Google Pixel 3a nudijo odlično razmerje med ceno in zmogljivostjo.


Prijavi napako v članku