Računalništvo, telefonija
02.09.2016 09:59
Posodobljeno 5 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Najboljša pametna očala leta 2016

Če ste mislili, da so Google Glass edini predstavnik pametnih očal na tržišču, ste se pošteno zmotili.
Najboljša pametna očala leta 2016
Najboljša pametna očala leta 2016

Če imajo napovedi o zmagi pametnih očal nad pametnimi telefoni v roku desetih let vsaj malo realnih korenin, potem bi Google Glass sam le stežka držal breme celotnega trga pametnih očal in navidezne resničnosti. AugmentedReality.com napoveduje, naj bi pošiljke pametnih očal do leta 2020 dosegle 1 milijardo in tako do leta 2025 presegle pametne telefone. Kakorkoli že, na tržišču je velika izbira in še večja bo. S pomočjo portala “Wareable” smo za vas pripravili nekaj najboljših pametnih očal na trgu in nekaj primerov, ki imajo velik potencial.

1. Level – Merilnik dejavnosti na vašem obrazu, ni slabo, kajne? Nosijo se popolnoma enako kot navadna očala, le da imajo v okvir vgrajene senzorje – žiroskop, akselerometer in magnetometer. Štetje korakov, prehojena razdalja, porabljene kalorije in čas dejavnostiso glavne funkcije teh pametnih očal. Podatki se shranjujejo v kompatibilno mobilno aplikacijo in ko uporabnik doseže nek določen cilj, lahko te “točke dejavnosti” vnovči kot brezplačen očesni pregled ali podarjena očala nekomu, ki si sam tega ne more privoščiti.

2. Solos – Glavni cilj očal je, da postanejo najboljši prijatelj vsakega kolesarja. Glavna konkurenčna prednost Solos očal je majhen “heads up” ekran, ki kolesarju poroča uporabne podatke, hitrost, srčni utrip, ritem itd. Očala delujejo z obstoječimi aplikacijami, kot je Strava in MapMyRide, nudijo navigacijo in so kompatibilne preko Bluetooth povezave, če slučajno uporabnik želi očala povezati z ostalimi kolesarskimi pripomočki. Solos očala so že nosili ameriški olimpijci oz. kolesarji, kar pomeni, da so primerna tudi za elitne športnike. Cena: 445 eur.

3. Vuzix M300 – Lahko bi rekli, da gre za nadgradnjo modela M100 iz leta 2013, vendar tokrat s tršim in udobnejšim dizajnom. Intel Atom procesor poskrbi za odlično uporabniško izkušnjo in kakovostno delovanje naprave, ki temelji na zadnji verziji Androida z 2 GB RAM-a in 16 GB notranjega prostora. Med drugim Vuzix M300 očala omogočajo Wi-Fi povezljivost, vsebujejo pa tudi 13 MP kamero. Vuzix trenutno sprejema prednaročila in do datuma izida modela M300 pošljejo M100. Cena: 1.480 eur.

4. Epson Moverio BT-300 – Največja razlika med temi očali in njenimi predhodnicami je, da so se ustvarjalci znebili “geeky” izgleda, BT-300 pa so obenem ene najlažjih pametnih očal na tržišču. Vsebujejo znatno ostrejši 720p HD OLED ekranček in 5MP sprednjo kamero. Očala slonijo na Intel Atom procesorju z Android Lollipop programsko opremo. Cena očal še vedno ni znana, vendar če lahko sklepamo glede na model BT-200, ki stane okrog 625 eur, najverjetneje ne bodo ravno poceni.

5. Sony SmartEyeGlass– Google Glass ni dolgo čakal na Sonyjev odgovor in zdaj lahko naprave končno uporabljajo SmartEyeGlass strojno opremo. Sonyjeva pametna očala vsebujejo žiroskop, akselerometer, senzor luči in vgrajeno kamero. Edino, kar bi lahko odvrnilo potencialnega kupca od nakupa, je črno-beli ekran, ki pa za zdaj še ni na voljo za komercialno rabo. Cena: 830 eur.

6. Sony SmartEyeGlass Attach – Attach dodatek je bil prvič predstavljen leta 2015 in Sony se je pred kratkim odločil za uporabo pametnega dodatka za svoje načrte glede navidezne resničnosti. Sony SmartEyeGlass Attach je dodatek, ki navadna očala spremeni v pametna. Temelji na skoraj 6 cm OLED mikroekranu z resolucijo 640 x 400, vsebuje pa kontrolno ploščico, ki vsebuje ARM procesor, senzorno središče, Wi-Fi in Bluetooth 3.0 povezljivost. Dodatni modul tehta zgolj 40 g, poganja pa ga 400 mAh baterija. Na žalost gre v tem trenutku še vedno zgolj za zasnovo, zato so tudi informacije o ceni še neznane.


7. Jins Meme – Očala predstavljena leta 2015, ki pa še vedno niso šla v prodajo. Jins Meme uporabniku ne nudijo izkušnje navidezne resničnosti, temveč uporabljajo biosenzorno tehnologijo, ki zaznava spremembe v uporabnikovem očesu in telesu (gibih). Tako očala Jins Meme spremljajo dejavnost in zdravje uporabnika. Med drugim lahko zaznajo utrujenost in opozorijo voznika, ki bi morda lahko zaspal med vožnjo. EOG elektrode, ki so vgrajene v okvir, spremljajo mežikanje in gibanje očesa v osmih različnih smereh, akselerometer in žiroskop pa spremljata telesno os in vzorec hoje za izboljšanje drže.

8. ODG R-7 – Pametna očala, narejena za potrebe vlade in podjetij. Slonijo na programski opremi Andorid KitKat in vsebujejo 3D stereoskopski HD ekran ter stereo zvok. ODG R-7 poganja procesor Qualcomm Snapdragon 805, vsebujejo Wi-Fi, GPS in različne senzorje – žiroskop, senzor vlažnosti in senzor višine. Leče so menljive, prav tako kot vgrajena 1080p HD kamera. Cena: 2.500 eur.

9. Reacon Jet – Narejena posebej za kolesarje, s športnim videzom in podatki, ki bi pomagali še tako zahtevnemu kolesarju. 1 GHz dvojedrni ARM Cortex-A9 procesor, HD kamera, giroskop, akselerometer, magnetometer, termometer in GPS. Reacon Jet očala s pomočjo vseh teh elementov nudijo natančno statistiko vožnje neposredno pred uporabnikovimi očmi. Cena: 446 eur.


Prijavi napako v članku