Pametne ure
16.08.2021 10:00
Posodobljeno 1 mesec nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Najbolj težko pričakovane pametne ure, ki prihajajo do konca leta 2021

Tukaj je seznam vseh potrjenih pametnih ur do konca leta 2021. Pred kratkim predstavljena Galaxy Watch 4, potem seveda nova izdaja Applove ure, Fossil in še bi jih lahko naštevali.

Pametne ure so trenutno najbolj vroča tehnologija in kljub temu, da smo še globoko v letu 2021, se lahko že veselimo prihajajočih se naprav do konca leta. Tako seveda težko pričakujemo pred nekaj dnevi predstavljeno Galaxy Watch 4 z operacijskim sistemom Wear OS, potem Apple Watch Series 7 in še nekaj drugih vrhunskih naprav.

Pa si poglejmo, kaj vse nas čaka do konca leta na področju pametnih ur?

Samsung Galaxy Watch 4

Izid: avgust 2021

Samsung Galaxy Watch 4

Pa smo ga dočakali, uradni izid nove Galaxy Watch 4. Ta bo na voljo v dveh različinih modelih, in sicer Samsung Galaxy Watch 4 in Galaxy Watch 4 Classic, kar pomeni brez modela Galaxy Watch 4.

Največja novica, ki se tiče Samsungove nove pametne ure, je prenovljeni Wear OS, ki je nastal z združevanjem moči Googla in Samsunga. Vsi bodoči imetniki ure bodo tako imeli dostop do novih, izboljšanih aplikacij in storitev. Google in Samsung si prizadevata privabiti razvijalce, s katerimi bi konkurirali kvaliteti Applove trgovine App Store.

Po drugi strani pa bo ponovno z nami Samsungov One UI Watch, kar pomeni, da bo sama uporabniška izkušnja operacijskega sistema dobro poznana vsem sezonskim uporabnikom Galaxy Watch pametnih ur.

Standardni model Galaxy Watch 4 bo na voljo v 40 in 44-milimetrski velikosti. Manjša ura bo imela 1,2-inčni  396 x 396 Super AMOLED “always-on” ekran, medtem ko bo 44-milimetrska ura opremljena z večjim 1.4-inčnim 450 x 450 Super AMOLED ekranom.

Samsung Galaxy Watch 4 Classic
Samsung Galaxy Watch 4 Classic

Galaxy Watch 4 Classic (zgoraj) ima okvir iz nerjavečega jekla, rotacijski rob in izgled, ki je precej blizu klasičnemu modelu Galaxy Watch 3. Prav tako bosta na voljo dve velikosti, 42 in 46 milimetrov. Dotični model bo uporabnika navdušil z analizo telesne maščobe in mišične mase, Samsung je vgradil tudi napredno tehnologijo spremljanja spanja, VO2 Max, spremljanje ravni kisika v krvi in pa seveda merilec srčnega utripa. Od prejšnje generacije pa ostaja merilec krvnega tlaka in EKG monitoring.

Apple Watch Series 7

Izid: september 2021

Apple Watch Series 7

Applova pametna ura je vse od leta 2014 izšla septembra in zato tudi letos nimamo prav nobenega razloga, da bi razmišljali drugače. Je pa Apple veliko boljši pri skrivanju stvari, kot recimo Samsung, kar pomeni, da o novi Series 7 ne vemo praktično ničesar.

Govorice se sicer najbolj pogosto dotikajo spremembe dizajna, čeprav se “leakerji” ne morejo zediniti, kako drastične bi lahko te spremembe bile.

Jon Prosser je objavil zgornjo sliko, ki naj bi jo dobil od neimenovanih virov. Po drugi strani pa druge govorice ciljajo na manjše spremembe dizajna, ki naj bi spremljanje izboljšavo ekrana, kar pa bi za Series 7 lahko pomenilo tanjše robove, vendar bolj kompakten, debelejši dizajn.

Ena od govoric je recimo tudi daljša življenjska doba baterije.

Kot zadnje pa velja izpostaviti nič drugega kot nove govorice, tokrat o novih, izboljšanih senzorjih. Tem govoricam bi skorajda lahko verjeli, kajti Rockley Photonics, podjetje, ki se ukvarja z razvojem tehnologije za spremljanje krvnega tlaka in ravni glukoze v krvi, je postalo eden glavnih Applovih dobaviteljev. Kljub temu pa bi morda bilo bolj verjetno, da bomo nove senzorje dobili pri Apple Watch 8.

Fossil Gen 6

Izid: september 2021

Fossil Gen 6

Pametna ura Fossil Gen 6 je na poti – potrjeno s strani Googla in Fossila. Ta je dolgoletni Google Wear OS partner in svojim obstoječim uporabnikom je že poslal “teaser” nove izdaje ure. V elektronskem sporočilu je Fossil samo omenil ime Gen 6 in preprosto dodal “Way more, way faster”, kar bi lahko prevedli, kot veliko več, veliko hitreje. K temu je dodal še to, da kaj kmalu prihaja Fossilova najnaprednejša pametna ura.

Fossil je po navadi aktiven okrog IFA sejma v septembru, ki pa bo letos že drugič zapored odpadel. Kljub temu, glede na Fossilov standardni cikel in “teaser”, ki ga je poslal, lahko vseeno pričakujemo predstavitev nove ure nekje septembra.

Hitrost, ki jo je Fossil postavil v prvi plan že v “teaserju”, se navezuje na novi procesor Snapdragon Wear 4100 – do zdaj sta bila s tem opremljena samo TicWatch Pro 3 in E3. O nadgradnji procesorja niti ne moremo več govoriti kot o špekulaciji, kajti gre preprosto za vzorec, namreč Gen 5 je poganjal Wear 3100, Gen 4 pa Wear 2100.

Nova verzija operacijskega sistema bo vsekakor izboljšala Fossilovo pozicijo napram konkurentom, saj bodo za uporabnike na voljo nove lastnosti, domnevno boljša uporabniška izkušnja, napovedana daljša življenjska doba baterija in Fitbit tehnologija spremljanja aktivnosti.

Moto G / Motorola One / Moto Watch (govorice)

Izid: še ni znano

Moto G / Motorola One / Moto Watch

Kot vse kaže se Moto 360 vrača še s 4. generacijo – tokrat s tremi različnimi verzijami: Moto Watch, Motorola One and Moto G. Prva na vrsti za izid je pametna ura Moto G. Zadnje napovedi kažejo na procesor Snapdragon 3100, operacijski sistem Wear OS, 1 GB RAM in 8 GB pomnilniškega prostora. Potem je tukaj Moto Watch, kateri bi naj imel kvadratni dizajn, nekaj podobnega kot Apple Watch.

Motorola One pa naj bi bila nekoliko bolj premium varianta, z bolj kvalitetnimi materiali, poganjal naj bi jo pa Qualcomm Snapdragon Wear 4100. Datum izida za vse predstavljene modele še ni znan.

Realme Watch 2

Izid: Na prodaj v Maleziji / datum izida drugod po svetu še ni znan

Upcoming smartwatches 2021: Exciting devices we're waiting for

Po mnogih ugibanjih je zdaj jasno, da bomo kmalu dobili pametno uro Realme Watch 2. Ta bo v primerjavi s predhodnico opremljena z izboljšanimi komponentami. Kot lahko vidimo je Realme ohranil kvadratni dizajn z 1,4-inčnim TFT 320 x 320 ekranom na dotik. Poleg tega bo ura podpirala kar do 90 različnih športov, vgrajen bo optični merilec srčnega utripa in pa SpO2 senzor za spremljanje ravni kisika v krvi. Realme med drugim obljublja do 12 dni vzdržljivosti baterije z enim polnjenjem.

Še enkrat več bomo dobili Realme pametno uro, ki bo kompatibilna samo z Android telefoni. V Maleziji je dotični novi model že naprodaj, in sicer za slabih 50 evrov. Tudi prva izdaja Realme pametne ure je stala približno enako, kar pomeni, da lahko tudi drugod po svetu pričakujemo takšno ceno.

Wyze Watch

Izid: v ZDA je ura že na prodaj / datum izida drugod po svetu še ni znan

Wyze Watch

Po tem, ko je ameriško podjetje, ki je sicer bolj znano po svojih pametnih napravah za uporabo doma predstavilo prvo pametno zapestnico, zdaj pričakujemo še Wyze pametno uro. Wyze Watch za $20 je na voljo v 44 in 47-milimetrski varianti. Manjši model ima 1,4-inčni LCD ekran, medtem ko ima večji model 1,75-inčnega.

Kar se tiče lastnosti, ki so na voljo uporabnikom, lahko od obeh modelov pričakujemo merjenje aktivnosti z monitoringom spanja na čelu. Prostora je tudi za merilec srčnega utripa in pa SpO2 senzor za spremljanje ravni kisika v krvi. Pametna ura Wyze Watch bo ponudila tudi bližnjice do ostalih Wyze naprav, medtem ko pa Amazonove Alexe ne bo.

Spet lahko vidimo kvadratni dizajn, ki je vodoodporen ravno toliko, da nam ni skrbeti za kakšen ljunek vode. Vsekakor pa naprava ni primerna za kakšne plavalne podvige.

Wyze Watch je že na voljo v ZDA, podrobnosti o izidu drugod po svetu pa za zdaj še nimamo.

ZTE Watch Live

Izid: na Kitajskem je ura že na prodaj / datum izida drugod po svetu še ni znan

ZTE Watch Live

ZTE se vrača na področje pametnih ur, in sicer ob bok proizvajalcem, kot sta Xiaomi in Mobvoijeva TicWatch GTX. Dobili bomo torej uro, ki bo zelo prijazna našim denarnicam. Kvadratna Watch Live je opremljena s 1,3-inčnim 240 x 240 TFT ekranom, ki se ne sliši nič kaj impresivno kajne? Kljub vsemu je bilo dovolj prostora za merilec srčnega utripa in SpO2 senzor.

Uporabniki bodo lahko izbirali med 12-imi različnimi športnimi načini, proizvajalec pa obljublja kar 21 dni baterije z enim polnjenjem. Napovedana pa so še obvestila, dohodni klici in vremenska napoved.

Cena okrog 30 evrov pomeni seveda izjemno poceni pametno uro, prav zanima pa nas, ali se ji bo sploh uspelo prebiti izven meja Kitajske.

Zepp Z Titanium z EKG tehnologijo

Izid: na Kitajskem je ura že na prodaj / datum izida drugod po svetu še ni znan

Zepp Z Titanium with ECG

Huami, ki med drugim proizvaja ure znamke Amazfit, je izdal modela Zepp E Square in Zepp E Circle, sledila pa je nekoliko bolj luksuzna pametna naprava Zepp Z v novembru lani.

Od takrat je na Kitajskem že izšla tudi pametna ura Zepp Z, ki je strokovno javnost presenetila predvsem z EKG senzorjem. To pomeni, da se Zepp Z lahko na področju tovrstnih zdravstvenih funkcionalnosti primerja s Fitbit, Apple, Samsung in Huawei napravami, ki svojim uporabnikom prav tako ponujajo spremljanje resnejših nepravilnosti v delovanju srca.

Podobno, kot to lahko spremljamo pri ostalih proizvajalcih, je Zepp Z s tehnologijo EKG trenutno na voljo samo na Kitajskem. Ali bo dotična ura na voljo tudi drugod po svetu, za zdaj še ne vemo, kajti največja ovira je seveda regulativa, ki pa se razlikuje od države do države.

Če odmislimo EKG, izpostavljeni model Zepp Z, ponuja enake lastnosti, kot Zepp Z, ki je dostopen izven meja Kitajske. Torej Huamijev BioTracker 2 PPG modul za optično spremljanje srčnega utripa, potem SpO2 senzor in detektor stresa. Kar se tiče dizajna, pa je Zepp Z klasična ura z nekoliko modernejšim okvirjem iz titana.

Google Pixel Watch (govorice)

Izid: oktober 2021

Google Pixel Watch (rumored)

Gre za stare govorice, ki pa se nikoli niso uresničile. Zdaj, ko je Fitbit dobil novega lastnika, Google, bi lahko izid prve Pixel pametne ure bil nekoliok bolj realen. Zadnje špekulacije so nakazovale poimenovanje naprave Google Pixel Watch, zgornja slika pa je prišla iz naslova znanega Googlovega “leakerja”.

Pri Googlu bi naj projekt prve pametne ure imenovali “Rohan”, ura pa naj bi imela okrogel dizajn brez robov in kar 20 različnih paščkov. Če bo izšla, bo to oktobra, ko Google po navadi svetu predstavi svoje nove naprave. Od Pixel pametne ure pričakujemo Wear OS, ki nas do danes ni posebej prepričal.

Pametne ure, o katerih se največ govori v 2021

Medtem, ko so vse spodaj naštete pametne ure ali potrjene, ali bile opažene pri regulatorjih, je poleg teh še kar nekaj takih, ki se jih veselimo do konca leta.

Apple Watch Series 7 zagotovo prihaja septembra in z njo verjetno končno sprememba dizajna po modelu Series 4.

Prav gotovo se veselimo tudi ur Fossil Gen 6 in Vivoactive 5. Kljub temu, da smo pred kratkim dobili model Garmin Venu 2, je Garminova druga športna ura ključni del Garminove linije in zato bi bili še posebej zadovoljni, če bi letos dobili nadgradnjo dosedanjih vrhunskih naprav.

Letos bi lahko dobili še Versa 4 in Charge 5, posebej pa nas zanima, kaj bo prineslo novo partnerstvo Googla in Fitbita.

Za konec pa naj izpostavimo še Huawei Watch GT3. GT2 je že pokazal, kako lahko Huawei poskrbi za odlično vzdržljivost baterije in vrhunske športne lastnosti. Zdaj pa se nadejamo še dodatnih nadgradenj in fokus na “third-party” aplikacije.

Vas zanima več iz te teme?
Apple Google Samsung

Prijavi napako v članku

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

ANDECO d.o.o.

Industrijska cesta 33, 5000 Nova Gorica, Tel: 05 333 22 22
Podjetje ANDECO d.o.o. je nastalo leta 1991. Andeco d.o.o. je zastopnik in distributer več vrst svetovno priznanih znamk. Med njimi izpostavljamo nekaj najpomembnejših: Camelion, ... Več
Zlati partner

COLBY d.o.o.

Ob Dravi 6, 2000 Maribor, Tel: 02 330 33 00
Podjetje Colby d.o.o. je bilo ustanovljeno leta 1993. Ukvarja se s prodajo iger za računalnike in igralne konzole. V začetku so prodajali preko pošte, kasneje preko lastne trgovine. ... Več

RESULT d.o.o.

Celovška cesta 182, 1000 Ljubljana, Tel: 01 542 17 80
RESULT d. o. o. je podjetje, usmerjeno v razvoj poslovnih informacijskih rešitev. Sodelujejo tudi z večjimi svetovnimi podjetji, kot sta na primer IBM in Microsoft. Pri delu upoštevajo ... Več
Zlati partner

CREAplus d.o.o.

Dolenjska cesta 242b, 1000 Ljubljana, Tel: 05 907 42 70
CREAplus d.o.o. je družba za zastopstva, mednarodno distribucijo in sistemsko integracijo sodobnih rešitev s področja računalniške varnosti in kriptografije ter za načrtovanje, ... Več