Nas in strežniki
28.05.2021 08:00
Posodobljeno 2 meseca nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Naj vas požar ne ugasne

Strežnik NAS Synology vam nudi popoln nadzor nad podatki, varnostno kopiranje na več lokacij pa zagotavlja obnovo podatkov tudi v primeru »višje sile«.

Mnogi med vami se sprašujete: »Zakaj bi nekaj takega sploh hotel narediti?« Googlove storitve so v resnici zelo dobre – od preproste uporabe aplikacij Gmail in Google Docs za izmenjavo sporočil in dokumentov do deljenja video posnetkov na YouTubu. Za zasebno rabo o spremembi niti ne razmišljamo, saj so nam podatki preko spleta vedno na voljo. No ja, skoraj vedno.

Potrebujemo dostop do interneta in delujoče storitve, kar smo na trd način izkusili 14. decembra lani, ko je bil prekinjen dostop do vseh Google storitev. Resda je trajal le 45 minut, vendar si nekateri, predvsem poslovni uporabniki, takih prekinitev preprosto ne morejo privoščiti. Pa ne le oni, pomislite na presenečenega Googlovega uporabnika storitev za pametne hiše, ki stoji pred vhodnimi vrati in ne more vstopiti v svoj dom.

Gotovo ste brali tudi o požaru podatkovnega centra francoskega ponudnika oblačnih storitev, kjer je imel svoje strežnike tudi slovenski Partis, ki zaradi tega dogodka že dva meseca ne deluje.

Če želite imeti svoje podatke ves čas na voljo, boste morali odgovoriti na izzive, ki so povezani s stroški, varnostjo podatkov ali zanesljivostjo delovanja sistema. Morda za zasebno uporabo ni pomembno, kaj boste izbrali, za poslovne uporabnike pa je kar nekaj razlogov, ki govorijo v prid vsaj hibridnega sistema, kjer vzamete najboljše iz obeh svetov.

  • Cena: glavni razlog za uporabo strežnikov NAS je dolgoročno bistveno nižja cena. V začetku je investicija resda višja, ampak se povrne že po približno dveh letih in pol, strežnik pa boste uporabljali gotovo vsaj še toliko časa. Paket z 2 TB prostora stane pri Googlu 10 evrov na mesec, strežnik Synology DS220j z dvema diskoma velikosti 2 TB pa vas bo stal približno 300 evrov.
  • Skalabilnost: odvisno od modela strežnika NAS lahko po potrebi diske dodajamo ali pa jih menjamo za zmogljivejše. Disk z dvojno kapaciteto 4 TB dobite za približno 30 evrov višjo ceno na vsak disk, medtem ko na Googlu dodatna 2 TB ne morete zakupiti, naslednji 10 TB paket pa vas bo stal 50 evrov na mesec.
  • Varnost: tako oblačne storitve kot tudi strežniki NAS so opremljeni z impresivno varnostjo, podatki se prenašajo kodirani in uporabljajo dvostopenjsko verifikacijo. Vendar so NAS strežniki veliko bolj edinstveno prilagojeni posameznim uporabnikom in obenem postavljeni v lokalna omrežja, ki jih ščitijo požarni zidovi uporabnika na komunikacijski opremi in tako niso dostopni neznanim uporabnikom.
  • Zmogljivost: učinkovitost delovanja je odvisna od tega, kaj potrebujete. Preko spleta sta za obe storitvi pomembni omejitev hitrosti spletne povezave in pasovna širina. V lokalnem omrežju je NAS seveda bistveno hitrejši. Obenem pa omogoča namestitev in uporabo številnih programov, ki vam omogočajo postavitev e-poštnega strežnika, večpredstavnostnih storitev, baze podatkov ali virtualnih računalnikov in še veliko več.
  • Dostop in brisanje podatkov: dostop do vaših podatkov lahko omejite tako v oblaku kot tudi v NAS-ih. Vendar upravitelju storitve v oblaku ne morete preprečiti uporabe vaših podatkov za raziskave, prepoznavanje obrazov in zagotavljanje analitičnih prednosti lastne blagovne znamke pred konkurenco. V strežniku NAS Synology ste vi gospodarji svojih podatkov, in ko enkrat nek podatek izbrišete, ste lahko prepričani, da ga ni nikjer več.  

Resnično vprašanje, ki ga iz povedanega lahko izluščimo je, kako imeti stalen dostop do svojih podatkov in obenem obdržati popoln nadzor nad njimi. Uporaba storitev v oblaku je prav gotovo lahko zelo koristna, sploh kadar se uporablja v okviru večstopenjske strategije varnostnega kopiranja podatkov. Vendar pa popoln nadzor nad podatki, tako preko spleta kot tudi preko lokalnega omrežja, dobite le s centralno hrambo, ki je povezana v vaše omrežje. Idealna naprava za to je strežnik NAS Synology. In kar je najlepše: za namestitev in upravljanje ni prav dosti bolj zapletena od oblačnih storitev.

Več na www.xenon-forte.si. (P.R.)

Vas zanima več iz te teme?
Strežniki NAS Synology

Članek je pripravljen v sodelovanju s partnerjem XENON FORTE d.o.o.
Za več informacij so vam na voljo pri XENON FORTE d.o.o.
Ob kontaktu povejte, da ste objavo zasledili v Računalniških novicah.

Enter your state here

Želite biti obveščeni o novostih, ki jih pripravljamo s partnerjem XENON FORTE d.o.o.? Vpišite svoj e-mail in se prijavite na BREZPLAČNE e-novice, od katerih se lahko kadarkoli odjavite.Prijavi napako v članku

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Srebrni partner

LESTRA d.o.o.

Vaška pot 17c, 1235 Radomlje, Tel: 01 563 60 60
Vodilni na področju trženja projektorjev – strokovno svetovanje, izposoja, montaža in servis Z več kot 30-letnimi izkušnjami in najboljšo izbiro projekcijske opreme za vas. V ... Več

AVIOR d.o.o.

Tehnološki park 21, 1000 Ljubljana, Tel: 01 620 33 15
Avior d.o.o. z naprednimi tehnološkimi rešitvami in inovativnim pristopom premaguje ovire in odgovarja na izzive s področja telekomunikacij ter ostalih oblik povezovanja med ljudmi. ... Več
Zlati partner

IMEDIA GSM d.o.o.

Prvomajska ulica 39, 5000 Nova Gorica, Tel: 08 205 86 61
Mishop.si je spletna trgovina, specializirana za prodajo električnih aparatov znamke Xiaomi (posebej pametnih telefonov, pa ne samo teh) na slovenskem območju. Storitve: - naročila ... Več
Zlati partner

ADVANT d.o.o.

Cesta na Brdo 119a, 1000 Ljubljana, Tel: 01 470 00 00
Podjetje ADVANT d.o.o. je z vami že od leta 1998. Naše osnovno poslanstvo je biti vodilni graditelj informacijsko komunikacijske infrastrukture. Aktivnosti, ki jih povezujemo ... Več