Računalništvo, telefonija
01.12.2020 10:33

Deli z drugimi:

Share

Na temnem spletu naprodaj gesla pomembnih direktorjev!

Za nedavno krajo gesel pomembnih direktorjev naj bi stali ruski hekerji.
Za nedavno krajo gesel pomembnih direktorjev naj bi stali ruski hekerji.

Ste že kdaj slišali za nevidni oziroma temni splet? To je tisti del svetovnega spleta, ki ga ni mogoče najti s pomočjo klasičnih spletnih iskalnikov, kot sta na primer Google in Bing. V angleškem jeziku se zanj uporablja več izrazov (Deep Net, Dark Net, The Invisible Net in Undernet), predstavljal pa naj bi kar 99,8 odstotkov celotnega spleta. V temnem delu spleta se tako kot na “navadnem” spletu nahajajo številne informacije, le da jih je bistveno več. Čeprav vsebine obsegajo tudi povsem običajne strani za vsakodnevno uporabo, kot so e-pošta, bančništvo in forumi, pa se po podatkih številnih raziskav nevidni splet uporablja predvsem za nezakonite dejavnosti, kot je na primer prodaja ukradenih uporabniških računov.

Nedavno pa je zanimanje varnostnih strokovnjakov pritegnila ponudba kriminalcev, ki prodajajo uporabniška imena in dostopna gesla direktorjev številnih pomembnih podjetji širom sveta. Ukradeni uporabniški računi se pretežno nanašajo na oblačno storitev Microsoft Office 365. To v praksi pomeni, da se lahko spletni kriminalci prijavijo v elektronski poštni predal pomembnih direktorjev in v njihovem imenu pošiljajo sporočila zaposlenim z namenom, da podjetju izmaknejo zajetne količine denarja.

Spletni kriminalci na temnem spletu za en uporabniški račun zahtevajo od preračunanih 83 evrov pa vse do preračunanih 1.253 evrov. Višina je seveda v večji meri odvisna od položaja osebe v podjetju. Tudi ta primer pa kaže na to, da uporabniško ime in geslo žal nista več dovolj za zagotavljanje varnosti. Tu nujno potrebujemo še dvostopenjsko prijavo, pri čemer je najbolj priporočljiva uporaba generatorja naključnih številk.


Prijavi napako v članku