Računalništvo, telefonija
28.06.2016 11:17
Posodobljeno 5 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Na švicarskih cestah prvi avtonomni avtobusi

Na švicarskih cestah prvi avtonomni avtobusi
Na švicarskih cestah prvi avtonomni avtobusi

Največje javno prevozniško podjetje v Švici svoje potnike že prevaža z električnimi, popolnoma samovozečimi avtobusi. Gre za manjša vozila, ki sprejmejo največ 11 potnikov, njihova najvišja hitrost pa je omejena na vsega 20 kilometrov na uro. Projekt kljub temu zagotavlja napredek v razvoju avtonomnih vozil in njihovo javno podobo.

Projekt je sicer stekel v okviru partnerstva med tehnološkega inštituta iz Lausanne in laboratorija mobilnosti Sion Valais. Cilj projekta je raziskovalcem pomagati pri razvoju različnih algoritmov, izboljšati pogoje v prometu in kakopak napredek na področju avtonomnih tehnologij. Samovozeči avtobusi bodo zaenkrat vozili zgolj in samo v zgodovinskem delu mesta Sion, potniki pa se bodo z njimi lahko vozili popolnoma brezplačno. Na krovu vsakega bo sicer nekdo skrbel za varnost in pravilno obratovanje.

Tako je za lažji dostop fizično omejenih potnikov nameščena tudi rampa, na avtobusih so nameščene tudi klimatske naprave. Vsi so opremljeni tudi z rezervnim paketom baterij, ki poskrbi, da četudi primarnemu zmanjka “soka”, potniki ne obtičijo ob cesti.

Seveda bo celotno floto na preko nadzornih sistemov spremljala ekipa teleoperaterjev. Tako slednji kot prej omenjeno osebje na avtobusih bodo lahko v primeru težav v trenutku ustavili avtobus. Novi pametni avtobusi družbe PostBus bodo vozili po vnaprej določenih voznih redih, ustavljali pa se bodo na vnaprej določenih postajah. Potniki bodo lahko preko aplikacije preverili, če je na določenem avtobusu v določenem trenutku še kakšno prosto mesto.


Prijavi napako v članku